Skip to main content

Geachte,

Wanneer komt het snellere 5g voor een Hussel beschikbaar

Hallo @mightytheo , 5G is al ruim een jaar beschikbaar in de meeste delen van het land. KPN is nog druk met de uitrol bezig. Ik heb het sinds april vorig jaar in mijn wijk/woonplaats.

 


Hallo @mightytheo ,

Dat wordt pas eind 2022. Eerst vind er in de loop van dit jaar nog een veiling plaats. Op dit moment is 5G maar nauwelijks sneller dan 4G. Aan het eind van het jaar ga je het verschil goed merken. 

3,5 GHz-band nog niet vrij

Alleen die 3,5 GHz-band. Die is in Nederland nog helemaal niet beschikbaar. In het Friese Burum staat een afluisterstation van de AIVD en MIVD, dat deze frequentieband gebruikt voor pakweg de noordelijke helft van Nederland. Voordat deze bandbreedte geveild kan worden aan providers moet er een oplossing gevonden worden voor het afluisterstation, dat verplaatst gaat worden naar buiten onze landgrenzen. In 2022 kan de 3,5 GHz-band dan eindelijk geveild worden aan providers. 

 

bronnen: 

 

https://www.kpn.com/netwerk/5g.htm

 

https://techacademy.id.nl/blog/uitrol-5g-in-nederland-hoe-staat-het-er-nu-voor/

 

https://www.coolblue.nl/advies/wat-is-5g-connectiviteit.html

 

KPN is ook nog steeds bezig met de uitrol van het 5G-netwerk. Het schiet al aardig op: 

https://www.kpn.com/netwerk/dekkingskaart.htm


@mightytheo Welkom op het forum! Wanneer je precies aan de beurt bent is lastig te zeggen maar je kunt inderdaad op de kaart die Noordzee stuurde de actuele status van de uitrol van 5G volgen! Als ik nog iets voor je kan doen laat het dan weten!