Skip to main content

Inmiddels is de vrije modemkeuze bij KPN een feit!

Voor klanten die wel graag meer vrijheid willen, maar ook ondersteuning vanuit KPN, bieden we de mogelijkheid om via ons een FRITZ!Box af te nemen. Voor €7,49 per maand kun je deze huren. Je krijgt dan de FRITZ!Box 7590AX, of de 7583 als je pairbonding hebt, samen met gratis KPN Service Plus ondersteuning hiervoor. 

 

Hoe kan ik de KPN FRITZ!Box bestellen?

Je kunt via je MijnKPN of de klantenservice de FRITZ!Box aan je abonnement toevoegen. Je hebt hem dan binnen enkele dagen in huis. 

 

Hoe installeer ik de KPN FRITZ!Box?

Volg de bijgeleverde handleiding voor het aansluiten van de FRITZ!Box. Na het aansluiten open je http://fritz.box in je browser. Vervolgens kun je daar de wizard doorlopen om de FRITZ!Box te installeren voor gebruik op het KPN netwerk. Voor hulp daarbij, zie de installatiehandleiding.

Vervolgens kun je zelf naar keuze met de overige instellingen van de FRITZ!Box aan de gang.

 

Vaste telefonie en de SIP-gegevens

Als je ook vaste telefonie van ons afneemt, dan moet je de SIP-gegevens in je modem invullen. De gebruikersnaam en de server hebben we voor je. Je wachtwoord echter niet. Hiervoor hebben we een servicetool ontwikkeld. Hiermee stel je zelf een SIP-wachtwoord in. De tool vind je op kpn.com/eigenmodem.

Let op: jij bent de enige die dat wachtwoord weet. Als je hem vergeet, dan moet je de tool opnieuw doorlopen en een nieuw wachtwoord instellen.

Dit doen we vanwege de veiligheid. Je kunt namelijk met je SIP-gebruikersnaam en -wachtwoord vanaf elke KPN-verbinding bellen met je eigen nummer. En dus op jouw kosten. Zorg er dan ook voor dat je dit SIP-wachtwoord geheim houdt. 

Toevoeging: Je logt met je KPN ID in op de servicetool om je wachtwoord in te stellen. De tool checkt je of je op je thuisverbinding zit, zo ja, dan mag je het wachtwoord instellen. Vervolgens kun je met dit wachtwoord één SIP basisstation (ingebouwd in een modem, of een los apparaat) instellen en gebruiken. Dit ingestelde basisstation is verder te gebruiken op elke KPN verbinding. Dus je kunt, als je wilt, met het apparaat op stap en hem ergens anders aansluiten (i.p.v. een Experia Box) en bellen met jouw nummer, op jouw kosten. In de praktijk zal dit niet veel voorkomen. Houd het wel in gedachten voor als je ooit besluit je SIP apparaat van de hand te doen. Reset hem dan eerst.

 

Ik heb hulp nodig met de FRITZ!Box, waar kan ik terecht?

Bij de FRITZ!Box zit KPN Service Plus inbegrepen, dus je kunt altijd bij hen terecht. Ook voor dingen die niets met de FRITZ!Box te maken hebben. Bel hiervoor naar ons reguliere nummer 0800-0402. Je wordt dan automatisch doorgezet naar een van de KPN Service Plus-medewerkers.

Natuurlijk hebben we ook handleidingen voor de FRITZ!Boxen die we aanbieden.

Je mag je vraag daarnaast ook op het forum stellen, andere gebruikers en de moderators zullen je dan proberen te helpen naar gelang hun kennis. We hebben ook een topic met links en tips over het aansluiten van een eigen modem.

Als je problemen merkt met je diensten check dan als eerste of er een storing bekend is. Als dat het geval is kun je op de site meer informatie vinden. Als er geen storing is, bel dan met 0800-0402.

 

Welke diensten werken niet met de FRITZ!Box?

Sneller Internet Buitengebied werkt alleen als je een Experia Box V10 of V10A gebruikt. Dit omdat we bij SIB een apart stukje software gebruiken in de Experia Box om de DSL en 4G verbinding als één te laten werken. Dit stukje software, waar wij een licentie op hebben, is niet vrij verkrijgbaar.

Ook werken de verschillende servicetools die via kpn.com beschikbaar zijn niet met de FRITZ!Box.

Apparaten zoals Experia Wifi en de SuperWifi punten kun je prima gebruiken met de FRITZ!Box. Maar, deze apparaten zijn gebouwd om samen te werken met een Experia/KPN Box. Je zult dan ook merken dat deze apparaten niet automatisch de wifi overnemen van de FRITZ!Box. Dit moet je zelf instellen. Ook kunnen de apparaten niet mesh-roamen met de FRITZ!Box, alleen met de Experia/KPN Box.

Als alternatief kun je FRITZ!Repeaters gebruiken, die vormen wel een mesh netwerk met de FRITZ!Box. Wij bieden in onze webshop de FRITZ! Repeater 2400 aan.

 

Veelgestelde Vragen

  • Is de FRITZ!Box maandelijks opzegbaar?
    Nee, als je de FRITZ!Box toevoegt aan je abonnement is dit voor minimaal zes maanden. Daarna kun je het weer verwijderen als je zou willen.
  • Ik zie de optie om FRITZ!Box te bestellen niet in MijnKPN
    Heb je een héél oud abonnement? In dat geval kun je de FRITZ!Box alleen bestellen als je overgaat naar een huidig abonnement. Ook dit kan in de MijnKPN of via de klantenservice. Je kunt dan in één wijziging zowel de overstap naar Hussel maken als de FRITZ!Box toevoegen.

 

Installatie Tips

In het algemeen, dit is wat wij zien als de handigste volgorde om dingen te doen als je een Experia/KPN Box vervangt door een  FRITZ!Box. Of dat nu een is die je via ons huurt of zelf koopt. Het voordeel hiervan is dat je ook, als het nodig mocht zijn, de Experia Box terug kunt plaatsen zonder dat je weer opnieuw van alles hoeft aan te passen.

  1. Check en update de software van de F!B. Dit kan op 2 manieren:
    1. Sluit de F!B aan achter de Experia Box (WAN-aansluiting), dan kun je inloggen en de firmware controleren en updaten.
    2. Sluit de F!B direct aan en kies, als het firmware 7.12 is, voor XS4ALL als provider. Daarna kun je dan updaten en alsnog KPN kiezen als provider. Is het firmware 7.13 of hoger, kies dan gelijk KPN. Dit profiel is sowieso aanwezig in 7590 en 7583. Heb je zelf een ander model aangeschaft, dan is het KPN profiel in veel gevallen ook aanwezig.  
  2. Pas de DHCP IP reeks aan naar dezelfde als de Experia Box.
  3. Stel Wifi in op hetzelfde SSID, wachtwoord en WPA als de Experia Box.
  4. Herstart je tv ontvanger.
  5. Check of al je wifi apparaten verbinding hebben.
  6. Overige instellingen die je wilt aanpassen (port forwards, NAS, etc...).
  7. Stel dan telefonie in, als je dat hebt, met de servicetool die we hebben voor het aanmaken van je wachtwoord (zie eerder in dit bericht).
  8. Koppel je DECT telefoon(s) aan de F!B, dit heeft de voorkeur boven bedraad aansluiten via de FON poort. Heb je geen DECT toestellen, gebruik dan wel gewoon de poort.

 

Updates

FRITZ!Boxen met een KPN profiel zijn standaard ingesteld dat firmware updates door ons gepusht kunnen worden. Heb je de beheerfunctie uitgeschakeld, dan ben je zelf verantwoordelijk voor updates. Vanaf FRITZ!OS versie 7.20 zit er een auto-update functie in de FRITZ!Box. Deze kun je zelf aanzetten. 

 

Heb je verdere vragen over de FRITZ!Box bij KPN, stel ze hieronder! Dit kan ook als je zelf een FRITZ!Box hebt aangeschaft (een 7590/7583 of een ander model).

 

Laatste update: 05-11-2021

Na 2 dagen werken en vervangen van de 2  Fritzbox 7590 boxen  en de FR3000 werken ze goed,dit dank zij de helpdesk van KPN.:thumbsup:

Bedankt bij deze van mij voor jullie service.:grinning:

Nu ben ik bezig het netwerk aan te passen>zonder  kabels dus in de woning ,met het 5Ghz signaal dit met USB 802.11ac ,maar  nog even afwachten wanneer ze binnen komen via post, en dan ga ik verder alles aanpassen in het thuisnetwerk.

De resultaten worden later op dit forum geplaatst.

Voorheen was de Wifi snelheid van thuisnetwerk tussen 8 a 15 MB

Dus mensen stap over naar de Fritzbox 7590 is echt een aanrader.

 

Lees ik nou goed dat je van plan bent om je bekabelde netwerk weg te doen en er WiFi voor in de plaats te gebruiken? Dat lijkt mij zonde. WiFi zal nooit de kwaliteit halen van kabels.

Ik heb zelf aan mijn Fritz!Box 7590 twee stuks Fritz!Repeater 3000 hangen, aangesloten via een netwerkkabel. En daarnaast nog 2 switches waar ik alle apparatuur die via een kabel aangesloten kan worden (TV's, Receiver, PS4Pro, PC, Printer, decoders, Zonnepaneel inverter, Hue HUB, etc….)

De WiFi hier in huis wordt alleen gebruikt door de notebooks & telefoons en een Chromecast. Hoe minder apparatuur er op je WiFi zit, hoe beter de prestaties. En als je repeaters bekabeld aan kan sluiten: Altijd doen!


Het meest stomme en idiote plan wat je je kunt bedenken: kabels vervangen door wifi :joy:


Ach ja ik haal ook op de wifi snelheden tot 500/500

Ik zal nooit en never nooit mijn bedrade netwerk vervangen voor wifi

Ik snap ook het nut niet wat @vikinger53 Er mee wil bereiken

Leg eens uit waarom u het bedrade netwerk er uit wil doen

Tot nu begrijp ik er niks van waarom

 


Het meest stomme en idiote plan wat je je kunt bedenken: kabels vervangen door wifi :joy:

Wat is de toegevoegde waarde van deze reactie?


Ik begin de laatste dagen een beetje te twijfelen. In de meterkast hangt een 7590. Top-apparaat..in de woning heb ik een tweetal TP-Link EAP245v3 hangen die aangestuurd worden door een OC200 cloud controller. Nu zit ik de denken de de twee ap's te vervangen door 2 Fritz Repeater 3000. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat die beter samenwerken met de 7590. De eap's lijken niet altijd stabiele snelheden door te geven. Een test met een 1750E laat hogere doorvoer snelheden zien. Voor mij is een veilig gastnetwerk voldoende. De rest vind ik minder belangrijk.VLAN's heb ik niet.

Wat is wijsheid?..

 


@Edwin_Merks

Dat hangt allemaal aan de situatie af

ik draai hier buitenaf (zonder buren wifi) met netgear routers afdoende op kelder na

ik heb nu een r9000 en werkt goed

ik heb in de jaren heen ook asus en linksys gehad topmodellen

Wifi kwam niet eens op de verdieping

met de netgear wel en de r7000 werkt ook top

je kunt ook overwegen een r7000 als router in te zetten achter de fritzbox

of een ex7000 ap

koop het vooral bij een winkel dat je zonder gedoe terug kan doen


@Edwin_Merks

Dat hangt allemaal aan de situatie af

ik draai hier buitenaf (zonder buren wifi) met netgear routers afdoende op kelder na

ik heb nu een r9000 en werkt goed

ik heb in de jaren heen ook asus en linksys gehad topmodellen

Wifi kwam niet eens op de verdieping

met de netgear wel en de r7000 werkt ook top

je kunt ook overwegen een r7000 als router in te zetten achter de fritzbox

of een ex7000 ap

koop het vooral bij een winkel dat je zonder gedoe terug kan doen


Wat is het voordeel van de Netgear t.o.v. de 3000 of de esp245 dan? Behalve het argument 'wij van wc-eend..’ ;-)


Uit ervaring plaatsen van de r7000 nooit klachten

Maar probeer het het is goed bedoeld

Misschien werkt een ex7000 heel goed bij jou

Ik gebruik de r9000 als router achter de 7590

En laat alles afwikkelen door de r9000 en de fritzbox de telefoon en itv

Werkt als een trein

Maar ja ieder huis is anders

 

 

 


Uit ervaring plaatsen van de r7000 nooit klachten

Maar probeer het het is goed bedoeld

Misschien werkt een ex7000 heel goed bij jou

Ik gebruik de r9000 als router achter de 7590

En laat alles afwikkelen door de r9000 en de fritzbox de telefoon en itv

Werkt als een trein

Maar ja ieder huis is anders

 

 

 

Ik weet dat het goed bedoeld is, daar twijfel ik ook niet over.

Vroeg me alleen af wat het voordeel is. Ik heb zelf (UPC-tijd) een R7000 gehad. Prima router maar eerlijk gezegd zie ik nu geen toegevoegde waarde (meer) t.o..v. de FB7590 en heb ook geen behoefte aan een router achter de 7590. Maar dat zal persoonlijk zijn. Als ik iets ga doen dan is het de EAP245's vervangen door 2 x FR 3000. Vandaar dat ik daar de vraag over stelde. 


Ik begin de laatste dagen een beetje te twijfelen. In de meterkast hangt een 7590. Top-apparaat..in de woning heb ik een tweetal TP-Link EAP245v3 hangen die aangestuurd worden door een OC200 cloud controller. Nu zit ik de denken de de twee ap's te vervangen door 2 Fritz Repeater 3000. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat die beter samenwerken met de 7590. De eap's lijken niet altijd stabiele snelheden door te geven. Een test met een 1750E laat hogere doorvoer snelheden zien. Voor mij is een veilig gastnetwerk voldoende. De rest vind ik minder belangrijk.VLAN's heb ik niet.

Wat is wijsheid?..

Als je de wifi van de 7590 zelf ook gebruikt voor de dekking in jouw woning dan heeft het zeker zin om de FR 3000 te overwegen immers de FRITZ!Repeater vormt samen met de FRITZ!Box een "mesh" omgeving waarbij het schakelen tussen de wifi toegangspunten "seamless" zal verlopen, ook bij het schakelen van en naar de FRITZ!Box. Dit is met de FRITZ!Box gecombineerd met de EAP245's niet het geval.

Gebruik je de wifi van de FRITZ!Box zelf niet, dan zie ik weinig voordeel in het gebruik van FRITZ!Repeaters. Ik zou overigens verwachten dat de throughput van een EAP245 niet onder doet t.o.v. de FRITZ!Repeater. Als dat wel een significant verschil is, dan is de vraag of je het de investering waard vindt.


Ik begin de laatste dagen een beetje te twijfelen. In de meterkast hangt een 7590. Top-apparaat..in de woning heb ik een tweetal TP-Link EAP245v3 hangen die aangestuurd worden door een OC200 cloud controller. Nu zit ik de denken de de twee ap's te vervangen door 2 Fritz Repeater 3000. Op een of andere manier heb ik het gevoel dat die beter samenwerken met de 7590. De eap's lijken niet altijd stabiele snelheden door te geven. Een test met een 1750E laat hogere doorvoer snelheden zien. Voor mij is een veilig gastnetwerk voldoende. De rest vind ik minder belangrijk.VLAN's heb ik niet.

Wat is wijsheid?..

Als je de wifi van de 7590 zelf ook gebruikt voor de dekking in jouw woning dan heeft het zeker zin om de FR 3000 te overwegen immers de FRITZ!Repeater vormt samen met de FRITZ!Box een "mesh" omgeving waarbij het schakelen tussen de wifi toegangspunten "seamless" zal verlopen, ook bij het schakelen van en naar de FRITZ!Box. Dit is met de FRITZ!Box gecombineerd met de EAP245's niet het geval.

Gebruik je de wifi van de FRITZ!Box zelf niet, dan zie ik weinig voordeel in het gebruik van FRITZ!Repeaters. Ik zou overigens verwachten dat de throughput van een EAP245 niet onder doet t.o.v. de FRITZ!Repeater. Als dat wel een significant verschil is, dan is de vraag of je het de investering waard vindt.

Ik gebruik de wifi van de 7590 nu niet, behalve een 2.4 SSID voor het verbinden van de thermostaat (wat bij de eap245 niet echt wil lukken). Als ik de FR3000's ga aanschaffen gaat de wifi van de 7590 wel volle bak aan. De FB3000 gaan dan vooralsnog niet in draadloze mesh maar worden bekabeld aangesloten (dus als ap)


“ De FB3000 gaan dan niet in mesh maar worden bekabeld aangesloten “

dat moet je juist doen en dan mesh gebruiken dit kan ook bekabeld met fritz en is de beste manier

https://nl.avm.de/faqs/mesh-met-fritz/article/show/903_FRITZ-Repeater-via-LAN-in-het-Mesh-netwerk-integreren/


De FB3000 gaan dan niet in mesh maar worden bekabeld aangesloten (dus als ap)

Maar ook dan blijft de smart/fast roaming functionaliteit actief waardoor apparaten seamless zullen schakelen tussen de wifi toegangspunten.

Ik heb helemaal niets met mesh, bekabeld aangesloten wifi accesspoints geven altijd een beter resultaat, maar dan moeten alle wifi toeganspunten wel hetzelfde dialect t.a.v. smart/fast roaming spreken en daar schort het helaas nogal eens aan. Er is geen eenduidige standaard en veel leveranciers hanteren hun eigen protocollen.

Daarom heb ik ook al mijn wifi accesspoints van dezelfde leverancier.


dat is ook het mooie van de fritz producten dat mesh ook bekabeld kan

meestal gaat het bij andere merken via de lucht en gaat de snelheid naar beneden

wifi door sturen zeg maar

daarom is het met de fritz producten zo mooidat dit via een kabel kan werken

 


“ De FB3000 gaan dan niet in mesh maar worden bekabeld aangesloten “

dat moet je juist doen en dan mesh gebruiken dit kan ook bekabeld met fritz en is de beste manier

https://nl.avm.de/faqs/mesh-met-fritz/article/show/903_FRITZ-Repeater-via-LAN-in-het-Mesh-netwerk-integreren/

Mesh is echt weer zo'n gehyped woord dat omwille van marketing verkeerd gebruikt wordt.

Formeel is er alleen sprake van mesh als er sprake is van minimaal één draadloos aangesloten node. Het fundament van mesh is echter gewoon smart/fast roaming maar ja, dat is een term die marketingtechnisch niet zo lekker bekt.


“ De FB3000 gaan dan niet in mesh maar worden bekabeld aangesloten “

dat moet je juist doen en dan mesh gebruiken dit kan ook bekabeld met fritz en is de beste manier

https://nl.avm.de/faqs/mesh-met-fritz/article/show/903_FRITZ-Repeater-via-LAN-in-het-Mesh-netwerk-integreren/

Mesh is echt weer zo'n gehyped woord dat omwille van marketing verkeerd gebruikt wordt.

Formeel is er alleen sprake van mesh als er sprake is van minimaal één draadloos aangesloten node. Het fundament van mesh is echter gewoon smart/fast roaming maar ja, dat is een terminologie die marketingtechnisch niet zo lekker bekt.


oke de fabrikant avm zal wel liegen dan

ik weet het niet gebruik het niet dus


oke de fabrikant avm zal wel liegen dan

AVM GmbH noemt het zo omwille van de "eenvoud" (en marketing), net als dat KPN een Experia Box omwille van de "eenvoud" een modem noemt terwijl het een modemrouter (VDSL) of router (glasvezel) is.

Er is dus geen kwade wil in het spel en dus kan je mijns inziens niet echt spreken van "liegen", hooguit een beetje "jokken". :slight_smile:


https://nl.avm.de/faqs/mesh-met-fritz/article/show/3329_Mesh-met-FRITZ/


De FB3000 gaan dan niet in mesh maar worden bekabeld aangesloten (dus als ap)

Maar ook dan blijft de smart/fast roaming functionaliteit actief waardoor apparaten seamless zullen schakelen tussen de wifi toegangspunten.

Ik heb helemaal niets met mesh, bekabeld aangesloten wifi accesspoints geven altijd een beter resultaat, maar dan moeten alle wifi toeganspunten wel hetzelfde dialect t.a.v. smart/fast roaming spreken en daar schort het helaas nogal eens aan. Er is geen eenduidige standaard en veel leveranciers hanteren hun eigen protocollen.

Daarom heb ik ook al mijn wifi accesspoints van dezelfde leverancier.

Vandaar bekabeld en (wellicht) de overstap naar FR3000 (i.c.m. de aanwezige FB7590).


Als je alle nodes bekabeld aansluit op de router dan spreken we over een ster-netwerk.

Zijn de nodes allemaal onderling met elkaar verbonden dan spreken we over een mesh-netwerk.

 

Nu ga je natuurlijk niet netwerkkabels trekken tussen al die nodes want dat worden er wel wat veel zoals je in de illustratie kunt zien. En dus is er in de praktijk alleen sprake een mesh-netwerk als de nodes draadloos zijn.


Als je alle nodes bekabeld aansluit op de router dan spreken we over een ster-netwerk.

Zijn de nodes allemaal onderling met elkaar verbonden dan spreken we over een mesh-netwerk.

 

Nu ga je natuurlijk niet netwerkkabels trekken tussen al die nodes want dat worden er wel wat veel zoals je in de illustratie kunt zien. En dus is er in de praktijk alleen sprake een mesh-netwerk als de nodes draadloos zijn.

Maar...bekabeld is toch altijd beter dan mesh? Of begrijp ik hem verkeerd. Het kan hier namelijk allebei natuurlijk.


Maar...bekabeld is toch altijd beter dan mesh? Of begrijp ik hem verkeerd. Het kan hier namelijk allebei natuurlijk.

Bekabeld met smart/fast roaming is altijd beter. Vergeet mesh, dat is wat mij betreft een hype en alleen interessant voor als het echt onmogelijk is om een netwerkkabel te trekken. 

Mijn vorige bericht was meer aan @peter-keetfm gericht om een beetje uitleg te geven over mesh netwerken en dat AVM dus feitelijk niet over een mesh zou moeten spreken omdat er gewoon sprake is van een ster-netwerk als de nodes bekabeld aangesloten worden.


Maar...bekabeld is toch altijd beter dan mesh? Of begrijp ik hem verkeerd. Het kan hier namelijk allebei natuurlijk.

Bekabeld met smart/fast roaming is altijd beter. Vergeet mesh, dat is wat mij betreft een hype en alleen interessant voor als het echt onmogelijk is om een netwerkkabel te trekken. 

Mijn vorige bericht was meer aan @peter-keetfm gericht om een beetje uitleg te geven over mesh netwerken en dat AVM dus feitelijk niet over een mesh zou moeten spreken omdat er gewoon sprake is van een ster-netwerk als de nodes bekabeld aangesloten worden.

Nou…. Je kan dus kiezen.

Je kan de repeaters namelijk ook gewoon via de WiFi met elkaar laten communiceren. De Fritz!Repeat3000 hebben allemaal 3 radio's aan boord. 1 x 2,4Ghz & 1 x 5Ghz voor client WiFi gebruik en nog een losse 5Ghz als Backhaul voor de onderlinge communicatie. Als je die gebruikt, kan je een daadwerkelijk MESH netwerk maken. 

Voor het beste resultaat sluit je de repeaters inderdaad met een kabel aan en krijg je feitelijk een stertopologie. Voor het gemak heeft AVM dat maar onder dezelfde noemer gezet. Maar, het kan dus allebei. 


De Fritz!Repeat3000 hebben allemaal 3 radio's aan boord. 1 x 2,4Ghz & 1 x 5Ghz voor client WiFi gebruik en nog een losse 5Ghz als Backhaul voor de onderlinge communicatie.

De communicatie tussen de nodes onderling is dan dus op basis van 5GHz wifi en daarmee heb je nog steeds last van alle omgevingsfactoren die wifi negatief beïnvloeden.

Als de veldsterkte van een node op de begane grond één verdieping hoger bijvoorbeeld nog maar -70dBm is, dan zal een verbinding dus nooit echt snel worden.

Nee, zoals ik al zei en waar we het volgens mij allemaal over eens zijn, trek netwerkkabels en sluit de nodes daar op aan. Alleen als dat echt schier onmogelijk is kan je gaan denken aan een “echt” mesh netwerk.


De Fritz!Repeat3000 hebben allemaal 3 radio's aan boord. 1 x 2,4Ghz & 1 x 5Ghz voor client WiFi gebruik en nog een losse 5Ghz als Backhaul voor de onderlinge communicatie.

De communicatie tussen de nodes onderling is dan dus op basis van 5GHz wifi en daarmee heb je nog steeds last van alle omgevingsfactoren die wifi negatief beïnvloeden.

Als je de veldsterkte van de node op de begane grond één verdieping hoger nog maar -70dBm is, dan zal een verbinding dus nooit echt snel worden.

Nee, zoals ik al zei en waar we het volgens mij allemaal over eens zijn, trek netwerkkabels en sluit de nodes daar op aan. Alleen als dat echt schier onmogelijk is kan je gaan denken aan een “echt” mesh netwerk.

Klopt. Daarom zeg ik ook dat alles via de kabel aansluiten beter is. Ik geef alleen maar aan dat ze wel daadwerkelijk in een MESH kunnen opereren. Of het de voorkeur geniet is een ander verhaal.


Reageer