Skip to main content

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

  • 195.121.97.202
  • 195.121.97.203
  • 2a02:a47f:ac::210
  • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit. 😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro): Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

Unifi Gateway Lite: Zie dit bericht.

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

  • EdgeRouter (verschillende typen)
  • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
  • Unifi Gateway Lite
  • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
  • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
  • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
  • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
  • TP-Link ER605 v2.0
  • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
  • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

  • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
  • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
  • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.

Nadat ik de telfort config had ingeladen en de boel had herstart dan krijg ik geen dhcp op de laptop met utp kabel vanuit eth1,2,3 en 4.

 

Kortom ik kan niet zien of Eth0 iets doet. Ik snap er niks van, andere mensen zeggen dat die config goed loopt.. ik zal hem hier even posten, want ik ben het spoor bijster.

 

firewall {
  all-ping enable
  broadcast-ping disable
  ipv6-name WANv6_IN {
    default-action drop
    description "WAN inbound traffic forwarded to LAN"
    enable-default-log
    rule 10 {
      action accept
      description "Allow established/related sessions"
      state {
        established enable
        related enable
      }
    }
    rule 20 {
      action drop
      description "Drop invalid state"
      state {
        invalid enable
      }
    }
  }
  ipv6-name WANv6_LOCAL {
    default-action drop
    description "WAN inbound traffic to the router"
    enable-default-log
    rule 10 {
      action accept
      description "Allow established/related sessions"
      state {
        established enable
        related enable
      }
    }
    rule 20 {
      action drop
      description "Drop invalid state"
      state {
        invalid enable
      }
    }
    rule 30 {
      action accept
      description "Allow IPv6 icmp"
      protocol ipv6-icmp
    }
    rule 40 {
      action accept
      description "Allow dhcpv6"
      destination {
        port 546
      }
      protocol udp
      source {
        port 547
      }
    }
  }
  ipv6-receive-redirects disable
  ipv6-src-route disable
  ip-src-route disable
  log-martians enable
  name WAN_IN {
    default-action drop
    description "WAN to internal"
    rule 10 {
      action accept
      description "Allow IGMP"
      log disable
      protocol igmp
    }
    rule 20 {
      action accept
      description "Allow established/related"
      state {
        established enable
        related enable
      }
    }
    rule 30 {
      action drop
      description "Drop invalid state"
      state {
        invalid enable
      }
    }
  }
  name WAN_LOCAL {
    default-action drop
    rule 10 {
      action accept
      description "Allow established/related"
      state {
        established enable
        related enable
      }
    }
    rule 20 {
      action drop
      description "Drop invalid state"
      state {
        invalid enable
      }
    }
  }
  receive-redirects disable
  send-redirects enable
  source-validation loose
  syn-cookies enable
}
interfaces {
  ethernet eth0 {
    description "eth0 - FTTH"
    dhcp-options {
      default-route no-update
      default-route-distance 1
      name-server no-update
    }
    dhcpv6-pd {
      no-dns
      pd 0 {
        interface eth1 {
          prefix-id 1
          service slaac
        }
        interface eth2 {
          prefix-id 1
          service slaac
        }
        prefix-length /48
      }
      rapid-commit disable
    }
    duplex auto
    mtu 1512
    speed auto
    vif 4 {
      address dhcp
      description "eth0.4 - IPTV"
      dhcp-options {
        client-option "send vendor-class-identifier IPTV_RG;"
        client-option "request subnet-mask, routers, rfc3442-classless-static-routes;"
        default-route no-update
        default-route-distance 210
        name-server no-update
      }
      mac 50:7e:XX:c1:XX:XX
      mtu 1500
    }
    vif 34 {
      address dhcp
      description "eth0.34 - Internet"
      dhcpv6-pd {
        no-dns
        pd 0 {
          interface eth1 {
            prefix-id 1
            service slaac
          }
          interface eth2 {
            prefix-id 1
            service slaac
          }
          prefix-length /48
        }
        rapid-commit disable
      }
      firewall {
        in {
          ipv6-name WANv6_IN
          name WAN_IN
        }
        local {
          ipv6-name WANv6_LOCAL
          name WAN_LOCAL
        }
      }
      ipv6 {
        address {
          autoconf
        }
        dup-addr-detect-transmits 1
      }
      mtu 1500
    }
  }
  ethernet eth1 {
    description Local
    duplex auto
    ipv6 {
      dup-addr-detect-transmits 1
      router-advert {
        cur-hop-limit 64
        link-mtu 0
        managed-flag false
        max-interval 600
        name-server 2001:4860:4860::8888
        name-server 2001:4860:4860::8844
        other-config-flag false
        prefix ::/64 {
          autonomous-flag true
          on-link-flag true
          valid-lifetime 2592000
        }
        radvd-options "RDNSS 2001:4860:4860::8888 2001:4860:4860::8844 {};"
        reachable-time 0
        retrans-timer 0
        send-advert true
      }
    }
    mtu 1500
    speed auto
  }
  ethernet eth2 {
    description "Local 2"
    duplex auto
    mtu 1500
    speed auto
  }
  ethernet eth3 {
    duplex auto
    mtu 1500
    speed auto
  }
  ethernet eth4 {
    duplex auto
    mtu 1500
    poe {
      output off
    }
    speed auto
  }
  loopback lo {
  }
  switch switch0 {
    address 192.168.2.1/24
    description "Thuis netwerk"
    ipv6 {
      dup-addr-detect-transmits 1
    }
    mtu 1500
    switch-port {
      interface eth1 {
      }
      interface eth2 {
      }
      interface eth3 {
      }
      interface eth4 {
      }
      vlan-aware disable
    }
  }
}
protocols {
  igmp-proxy {
    interface eth0 {
      role disabled
      threshold 1
    }
    interface eth0.4 {
      alt-subnet 0.0.0.0/0
      role upstream
      threshold 1
    }
    interface eth0.34 {
      role disabled
      threshold 1
    }
    interface switch0 {
      alt-subnet 0.0.0.0/0
      role downstream
      threshold 1
    }
  }
  static {
    interface-route6 ::/0 {
      next-hop-interface eth0.34 {
      }
    }
    route 213.75.112.0/21 {
      next-hop 10.213.96.1 {
      }
    }
  }
}
service {
  dhcp-server {
    disabled false
    global-parameters "option vendor-class-identifier code 60 = string;"
    global-parameters "option broadcast-address code 28 = ip-address;"
    hostfile-update disable
    shared-network-name LAN1 {
      authoritative enable
      subnet 192.168.2.0/24 {
        default-router 192.168.2.1
        dns-server 8.8.8.8
        dns-server 8.8.4.4
        lease 86400
        start 192.168.2.51 {
          stop 192.168.2.200
        }
      }
    }
    static-arp disable
    use-dnsmasq disable
  }
  dns {
    forwarding {
      cache-size 4000
      listen-on switch0
      name-server 2001:4860:4860::8888
      name-server 2001:4860:4860::4444
      name-server 8.8.8.8
      name-server 8.8.4.4
      options 192.168.2.1
    }
  }
  gui {
    http-port 80
    https-port 443
    older-ciphers enable
  }
  nat {
    rule 5000 {
      description IPTV
      destination {
        address 213.75.112.0/21
      }
      log disable
      outbound-interface eth0.4
      protocol all
      source {
        address 192.168.2.0/24
      }
      type masquerade
    }
    rule 5010 {
      description "Telfort Internet"
      log disable
      outbound-interface eth0.34
      protocol all
      type masquerade
    }
    rule 5011 {
      description IPTV
      destination {
        address 217.166.0.0/16
      }
      log enable
      outbound-interface eth0.4
      protocol all
      type masquerade
    }
  }
  ssh {
    port 88
    protocol-version v2
  }
  unms {
    disable
  }
  upnp {
    listen-on eth1 {
      outbound-interface eth0.34
    }
  }
}
system {
  host-name ubnt
  login {
    user XXXX {
      authentication {
        encrypted-password 
        plaintext-password 
      }
      level admin
    }
  }
  name-server 8.8.8.8
  name-server 8.8.4.4
  name-server 2001:4860:4860::8888
  name-server 2001:4860:4860::8844
  ntp {
    server 0.ubnt.pool.ntp.org {
    }
    server 1.ubnt.pool.ntp.org {
    }
    server 2.ubnt.pool.ntp.org {
    }
    server 3.ubnt.pool.ntp.org {
    }
  }
  syslog {
    global {
      facility all {
        level notice
      }
      facility protocols {
        level debug
      }
    }
  }
  time-zone UTC
  traffic-analysis {
    dpi enable
    export enable
  }
}
traffic-control {
}


@MichelL79,

Ik zou je willen voorstellen van scratch opnieuw te beginnen maar nu op basis van een script voor de EdgeRouter X.

Heb je 1 of meerdere TV ontvangers?


Ik heb het nu zo voor elkaar dat alles weer op de experiabox draait, maar ik kan de experiabox niet meer in met het bekende ip adres.. ik stop ermee. straks is mijn hele vrijdag avond naar de maan. 


@MichelL79,

Ik zou je willen voorstellen van scratch opnieuw te beginnen maar nu op basis van een script voor de EdgeRouter X.

Heb je 1 of meerdere TV ontvangers?

Ik heb 2 TV ontvangers, maar ik krijg het standaard internet nog niet eens voor elkaar.  heel vreemd.

 


ik heb even in mijn oude tp link switch gekeken.

 

vlan 4 is/was iptv

vlan 34 is internet


Ik heb 2 TV ontvangers, maar ik krijg het standaard internet nog niet eens voor elkaar.  heel vreemd.

Ga jij een aparte switch gebruiken die IGMP snooping ondersteunt om al jouw apparatuur op aan te sluiten of wil je de TV ontvangers op rechtstreeks op de EdgeRouter aansluiten?


Excuus voor de verwarring, maar nu ik dit post, denk ik dat ook zou kunnen dat ik je andere script heb toegepast hier, en dan handmatig de poort 6 config heb gedaan vanuit voorbeeld van je routed script, omdat ik zag dat de swtich0 geen igmp snooping ondersteunde en alle poorten heel veel data kregen,ipv alleen de tv poort. Maar, ik wilde dus ook eth7 toevoegen als TV poort 2. Maar dat lukt me tot nu toe niet.

 


Ik heb 2 TV ontvangers, maar ik krijg het standaard internet nog niet eens voor elkaar.  heel vreemd.

Ga jij een aparte switch gebruiken die IGMP snooping ondersteunt om al jouw apparatuur op aan te sluiten of wil je de TV ontvangers op rechtstreeks op de EdgeRouter aansluiten?

Rechtstreeks op de edgerouter. Ik wil kijken of dit leuk en goed werkt en dan kan ik volgendjaar upgraden naar een zwaardere edgerouter. Daarom heb ik nu even voor de goedkoopste oplossing gezocht 🙂.

 

De tp link stamde nog uit mijn vorige setup. Totdat IPTV ineens anders werd. Toen heb ik die Experiabox er weer tussen gezet.

 

Gr,

 

Michel


@jmer 

Mijn advies zou zijn om van scratch opnieuw te beginnen maar dan op basis van het configuratiescript 

EdgeRouter X zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 21 juli 2020 11:39).
 

De poort eth1 is dan ingericht voor een TV ontvanger die buiten de switch staat.

De definitie van eth1 zou je kunnen kopiëren naar bijvoorbeeld eth6 en eth7.

Let op, elke losse poort moet zijn eigen DHCP server krijgen.

Daarnaast zal je de poorten downstream in de IGMP proxy server op moeten nemen.


Vanmorgen om 5 uur nogmaals bovenstaande config ingeladen. Daarna wan aangesloten en ik heb zomaar internet. Dus 50 procent werkt.

Test ik IPTV, helemaal niks.

Weet iemand waar ik de volgende specs kan vinden voor KPN en Telfort:

 

1. Welke ip adressen heb ik nodig

2. Vlans zijn wel bekend, maar vraag ze nogmaals

3. Nat rules voor op adressen isp

En wat ik nog vergeet.

Ik mag toch aannemen dat als je een eigen router mag plaatsen dat alle benodigde gegevens ergens voor ons toegankelijk zijn. 

Met een beetje zoeken op internet en het forum kom ik wel gegevens tegen, maar een officieel document van de isp met deze gegevens zou wel fijn zijn.

 

Gr,

 

Michel


Voor Telfort kan je de instellingen hier vinden.

Je doet er echter verstandig aan om te beginnen met het inladen van een script uit het startbericht van dit topic want daar zitten een aantal essentiële instellingen in voor IPTV zoals rfc3442-classless-routes.

Vervolgens definieer je eth0.34 op basis van de bovenstaande configuratie en disable (of verwijder) je eth0.6. Let op, eth0.34 moet dus ook opgenomen worden in de IGMP proxy server als upstream interface en alle verwijzingen naar pppoe0 moeten omgezet worden naar eth0.34.

 

Weet overigens dat je ergens in de komende maanden naar het netwerk van KPN omgezet wordt en dat je dan dus ook deze configuratie weer zult moeten aanpassen.


Voor Telfort kan je de instellingen hier vinden.

Je doet er echter verstandig aan om te beginnen met het inladen van een script uit het startbericht van dit topic want daar zitten een aantal essentiële instellingen in voor IPTV zoals rfc3442-classless-routes.

Vervolgens definieer je eth0.34 op basis van de bovenstaande configuratie en disable (of verwijder) je eth0.6. Let op, eth0.34 moet dus ook opgenomen worden in de IGMP proxy server als upstream interface en alle verwijzingen naar pppoe0 moeten omgezet worden naar eth0.34.

 

Weet overigens dat je ergens in de komende maanden naar het netwerk van KPN omgezet wordt en dat je dan dus ook deze configuratie weer zult moeten aanpassen.

Bedankt,

 

Als ik morgen ochtend weer rond een uurtje of 5 wakker ben dan ga ik weer proberen. Dan slaapt de rest van het huishouden nog. Kan ik lekker knutselen.

 

Gr,

 

Michel


ik heb een aansluitend vraagje, ik heb deze (EdgeRouter X SFP zonder telefonie via Experia Box (zip 13 april 2020 14:16).) ingeladen en alles werkt top, hiervoor hulde & hartelijk dank, Nu wilde ik mijn ‘dns sinkhole’ (Pi-Hole) toevoegen i.p.v. default dns, hoe en waar kan ik dit achteraf het beste aanpassen in de EdgeOS?

ik ben dit topic nog verder aan het doorlopen maar heb het nog niet tegengekomen en die zoekfunctie is ook niet heel handig in zijn functionaliteit, tenminste ik krijg er geen fatsoenlijk zoekresultaat binnen dit topic uit helaas. Mvg.


Als je in de Config tree bij service -> dns -> forwarding alleen het IP adres van jouw Raspberry Pi opgeeft dan zou het moeten werken. In jouw Pi-Hole moet dan uiteraard wel worden doorverwezen naar een externe dns server en niet naar de EdgeRouter.


Als je in de Config tree bij service -> dns -> forwarding alleen het IP adres van jouw Raspberry Pi opgeeft dan zou het moeten werken. In jouw Pi-Hole moet dan uiteraard wel worden doorverwezen naar een externe dns server en niet naar de EdgeRouter.


#Pihole gebruikt idd dnscrypt met externe dns server(s), okay dus toch wel hier gewoon deze verwijderen van KPN dus: 195.121.1.34 / 195.121.1.66 | 2a02:a47f:e000::53 / 2a02:a47f:e000::54 en aanpassen naar enkel mijn Pi-Hole dus. Moet ik nog wat met deze: listen-address=192.168.2.254 gewoon handhaven wel?

Ik deed voorheen DHCP ook bewust op de Pihole ipv op het modem, dan schakelde ik die op het modem gewoon uit, ben nog niet zo heel bekend met m'n EdgerouterX (spf) hahaa… Ik vroeg me dus af kan ik de dhcp ongestraft kon uitzetten (indoen mn pihole dus èn dns èn dhcp overneemt) of dat dit gaat bijten met uw setup?

Kpn ondersteunt tegenwoordig ook rDNS begreep ik, had je in jouw setup hier al iets meegedaan, puur uit nieuwsgierigheid. Kon het zo 1-2-3 niet terugvinden.


#Pihole gebruikt idd dnscrypt met externe dns server(s), okay dus toch wel hier gewoon deze verwijderen van KPN dus: 195.121.1.34 / 195.121.1.66 | 2a02:a47f:e000::53 / 2a02:a47f:e000::54 en aanpassen naar enkel mijn Pi-Hole dus. 

Klopt.

 

Moet ik nog wat met deze: listen-address=192.168.2.254 gewoon handhaven wel?

Die laat je gewoon staan.

 

Kpn ondersteunt tegenwoordig ook rDNS begreep ik, had je in jouw setup hier al iets meegedaan, puur uit nieuwsgierigheid. Kon het zo 1-2-3 niet terugvinden.

Voor reverse DNS hoeft niet op de eigen router ingesteld te worden.


#Pihole gebruikt idd dnscrypt met externe dns server(s), okay dus toch wel hier gewoon deze verwijderen van KPN dus: 195.121.1.34 / 195.121.1.66 | 2a02:a47f:e000::53 / 2a02:a47f:e000::54 en aanpassen naar enkel mijn Pi-Hole dus. 

Klopt.

 

Moet ik nog wat met deze: listen-address=192.168.2.254 gewoon handhaven wel?

Die laat je gewoon staan.

 

Kpn ondersteunt tegenwoordig ook rDNS begreep ik, had je in jouw setup hier al iets meegedaan, puur uit nieuwsgierigheid. Kon het zo 1-2-3 niet terugvinden.

Voor reverse DNS hoeft niet op de eigen router ingesteld te worden.


dhcp op de edgerouter disblen is ook geen probleem (pihole kan di prima overnemen), vraag is meer of er in de edgerouter niet ergens iets expliciet is opgehangen hieraan.

boel pagina's om door te lezen hier hahaha, maar boel interessante info, top!

bedankt voor de moeite en hulp, wordt zeer gewaardeerd.


dhcp op de edgerouter disblen is ook geen probleem (pihole kan di prima overnemen), vraag is meer of er in de edgerouter niet ergens iets expliciet is opgehangen hieraan.

Je kunt inderdaad de DHCP server ook disablen. Ik ben daar echter absoluut geen voorstander van. Mijns inziens is de router het aangewezen apparaat om als DHCP server te fungeren en al helemaal als we daarbij ook nog eens IPv6 SLAAC gebruiken.


dhcp op de edgerouter disblen is ook geen probleem (pihole kan di prima overnemen), vraag is meer of er in de edgerouter niet ergens iets expliciet is opgehangen hieraan.

Je kunt inderdaad de DHCP server ook disablen. Ik ben daar echter absoluut geen voorstander van. Mijns inziens is de router het aangewezen apparaat om als DHCP server te fungeren en al helemaal als we daarbij ook nog eens IPv6 SLAAC gebruiken.


heb je ook wel een punt, voordeel van dit naar de pihole verhuizen is dat apparaten dan automatisch altijd op zeker via je pihole lopen (tenzij ze een hardcoded dns hebben).


dhcp op de edgerouter disblen is ook geen probleem (pihole kan di prima overnemen), vraag is meer of er in de edgerouter niet ergens iets expliciet is opgehangen hieraan.

Je kunt inderdaad de DHCP server ook disablen. Ik ben daar echter absoluut geen voorstander van. Mijns inziens is de router het aangewezen apparaat om als DHCP server te fungeren en al helemaal als we daarbij ook nog eens IPv6 SLAAC gebruiken.

heb je ook wel een punt, voordeel van dit naar de pihole verhuizen is dat apparaten dan automatisch altijd op zeker via je pihole lopen (tenzij ze een hardcoded dns hebben).

Dat zal ook zo zijn met die dns forwarding naar alleen de pihole.

Als je dat niet vertrouwt en echt wil dat het IP adres van de pihole meegegeven wordt naar de aangesloten apparaten dan kan je het IP adres van de pihole ook in de DHCP server zelf als DNS server meegeven i.p.v. het IP adres van de EdgeRouter.

Je maakt dan echter geen gebruik meer van de dns cache op de EdgeRouter en kan apparaten ook niet meer benaderen op hun naam binnen het domein.


dhcp op de edgerouter disblen is ook geen probleem (pihole kan di prima overnemen), vraag is meer of er in de edgerouter niet ergens iets expliciet is opgehangen hieraan.

Je kunt inderdaad de DHCP server ook disablen. Ik ben daar echter absoluut geen voorstander van. Mijns inziens is de router het aangewezen apparaat om als DHCP server te fungeren en al helemaal als we daarbij ook nog eens IPv6 SLAAC gebruiken.

heb je ook wel een punt, voordeel van dit naar de pihole verhuizen is dat apparaten dan automatisch altijd op zeker via je pihole lopen (tenzij ze een hardcoded dns hebben).

Dat zal ook zo zijn met die dns forwarding naar alleen de pihole.

Als je dat niet vertrouwt en echt wil dat het IP adres van de pihole meegegeven wordt naar de aangesloten apparaten dan kan je het IP adres van de pihole ook in de DHCP server zelf als DNS server meegeven i.p.v. het IP adres van de EdgeRouter.

Je maakt dan echter geen gebruik meer van de dns cache op de EdgeRouter en kan apparaten ook niet meer benaderen op hun naam binnen het domein.


fair point, dank voor uw mening en meedenken.

 

ik zat er aan te denken om als volgt ‘hardcoded google dns services’ als volgt om te leiden (google chromecast ed.): https://www.derekseaman.com/2019/10/redirect-hard-coded-dns-to-pi-hole-using-ubiquiti-edgerouter.html is dat een methode waarvan men hier denkt ja dat is een nette manier of toch anders? Ik zag hier bijvoorbeeld een opmerking ‘add on loopback’ bijvoorbeeld: https://community.ui.com/questions/Blocking-Googles-Public-DNS-servers/fbe16009-9c6b-497d-aa6b-3d05230a99dc en zo zijn er nog meer manieren.


Die methode voor het omleiden van "hardcoded Google DNS services" lijkt me uitstekend.


Vanochtend vreemd genoeg geen internet. Besloten om de configuratie van scratch af weer op te bouwen met script op de eerste pagina.

Daarna router adres op 192.168.2.1 gezet.

AP van ubiquiti wil niet meer opkomen

Initieel goed internet bedraad, maar 2e keer dat ik die compu op zolder aanzette, kwam het netwerk op als : “onbekend netwerk". Geen verbinding met dropbox. Speedtest geeft aan dat er geen internetverbinding is. Die is er wel, maar heel traag.

TV blijft overigens elke 5 minuten vastlopen.

Iemand een idee?


Ik neem aan dat je na configuratie de EdgeRouter nog een keer opnieuw opgestart hebt of dat je in de cli de opdracht restart igmp-proxy gegeven hebt.

Waarom heb je het IP adres gewijzigd naar 192.168.2.1 en heb je dan ook de DNS server op 192.168.2.1 gezet?

 


2x herstart, igmp proxy herstart.

IK heb router adres op 192.168.2.1 gezet obv opmerkingen dat als er een 2e igmp proxy op het netwerk zit, het eerste adres in de reeks wordt gebruikt. DNS server overigens niet veranderd


Reageer