Skip to main content

Wil je om wat voor een reden dan ook af van de Experia Box, vervang deze dan door een eigen router. Dat is mogelijk, al kan het best een uitdaging zijn om een eigen router zo te configureren dat deze goed overweg kan met het iTV platform van KPN.

 

Wijzigingen in configuratie scripts voor EdgeRouters (22 juli 2022).

Edit (22 juli 2022): Wijziging van 21 juli 2022 teruggedraaid. De scripts voor te EdgeRouter X met vlan zijn bedoeld om op de corresponderende poort een switch aan te sluiten en niet een TV ontvanger. 

Edit (21 juli 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 niet als vid maar als pvid op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (12 maart 2022): Scripts voor EdgeRouter-X (SFP) aangepast zodat vlan 4 op de eerste poort van de switch geactiveerd wordt.

Edit (10 maart 2022): Scripts toegevoegd voor het gebruik van vlan 4 voor TV.

Edit (21 december 2021): Foutje in het script voor de EdgeRouter 4-SFP met TV ontvanger(s) op eth0 en eth1 hersteld

Edit (18 oktober 2021): Scripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 met TV ontvanger(s) op aparte poorten.

Edit (4 september 2021): Firewall inkomend toegevoegd op vlan 4 (IPTV). Overbodige global options op DHCP server verwijderd. Foutje in configuratie van IGMP proxy server in configuratiescripts voor EdgeRouters met SFP gecorrigeerd. 

Edit (3 augustus 2021): Het configuratiescript voor de EdgeRouter Lite 3 is hernoemd naar de EdgeRouter 4.

Configuratiescripts toegevoegd voor de EdgeRouter 4 waarbij de SFP poort gebruikt wordt als WAN poort.

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X SFP zijn nu voor gebruik van de SFP poort als WAN poort. Als de SFP poort niet gebruikt wordt dan kan het configuratiescript voor de EdgeRouter X gebruikt worden.

Kleine optimalisaties doorgevoerd in configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV ontvangers op aparte poorten.

 

Edit (1 augustus 2021): Configuratiescripts voor Telfort verwijderd en configuratiescript voor EdgeRouter X met 2 TV ontvangers toegevoegd.

 

Edit (22 februari 2021): De config.boot in het configuratiescript voor de EdgeRouter X KPN met telefonie via Experia Box bleek voor de Telfort variant van de EdgeRouter Lite 3 te zijn.

 

Edit (20 februari 2021): De config.boot bleek te missen in het Telfort script voor de EdgeRouter Lite 3 zonder telefonie via de Experia Box. Tevens bleek de verkeerde readme.txt opgenomen te zijn in de Telfort configuratiescripts voor de EdgeRouter Lite 3. 

 

Edit (14 februari 2021): Kleine aanpassing zodat het plaatsen van de TV ontvangers op een eigen subnet iets eenvoudiger wordt.

 

Edit (15 januari 2021): Het lijkt er op, als de technische migratie gestart wordt, dat ex Telfort abonnees hun Experia Box tijdelijk zullen moeten aansluiten om overgezet te kunnen worden van de Telfort architectuur naar de KPN architectuur. Daarna kan je direct de eigen router weer gebruiken mits de configuratie daarvan ook omgezet is van Telfort naar KPN.

 

Edit (14 januari 2021): Foutje gecorrigeerd in de configuratiescripts voor de EdgeRouter X met TV op eth1.

 

Edit (19 december 2020): KPN heeft op 14 december een nieuwe dienst geïntroduceerd zijnde een malwarefilter. Feitelijk is dit niets anders dan het gebruik van andere DNS servers.

De anti-malware DNS servers van KPN hebben de onderstaande IP adressen:

  • 195.121.97.202
  • 195.121.97.203
  • 2a02:a47f:ac::210
  • 2a02:a47f:ac::212

Wil je gebruik maken van deze dienst dan zal je de DNS servers moeten overnemen.

 

Edit (27 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor Telfort met telefonie via de Experia Box aangepast. 

 

Edit (21 november 2020): Ik heb een foutje in de bootstrap hersteld die er voor zou moeten zorgen dat na een reboot van de EdgeRouter de IGMP proxy server wel automatisch opgestart gaat worden. Ik raad bestaande gebruikers, die hun EdgeRouter met een configuratiescript van voor 21 november 2020 geconfigureerd hebben, aan de fix (EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 21 november 10:13) te downloaden en de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (7 november 2020): Ik heb de configuratiescripts voor onze Telfort broeders toegevoegd.

 

Edit (6 november 2020): Ik heb in de configuratiescripts de bootstrap voor de EdgeRouter aangepast zodat standaard geconfigureerd wordt dat de IGMP proxy server pas gestart wordt nadat het netwerk geactiveerd is. Hierdoor is een herstart van de IGMP proxy server na een reboot niet meer nodig. Bestaande EdgeRouter gebruikers kunnen het script EdgeRouter-KPN-Bootstrap-Fix (zip 6 november 17:40) downloaden om de wijzigingen op hun router door te voeren.

 

Edit (25 maart 2020): De vrije (modem)routerkeuze is vanaf vandaag een feit😀 Daarmee is het nu ook mogelijk een eigen router te gebruiken als je vaste telefonie bij KPN hebt ondergebracht.Als je een EdgeRouter gaat gebruiken met een eigen VoIP ATA voor telefonie dan kan je kiezen voor de configuratiescripts zonder telefonie. Zet hierbij wel de SIP functionaliteit uit op de EdgeRouter.

Edit (4 september 2019): Sinds 12 augustus is dit ook voor VDSL abonnees -zonder vaste telefoon abonnement van KPN- mogelijk nu in OS 7.13 van de Fritz!Box routers een configuratie wizard voor de KPN netwerken is opgenomen. Overigens is de Fritz!Box met OS 7.13 ook inzetbaar op glasvezelaansluitingen. Gebruik de Fritz!Box vergelijker om een voor jouw aansluiting geschikt model te selecteren. Laat je hierbij overigens niet misleiden door de filter "glasvezel". Het lijkt er dan op dat alleen de 5490 geschikt zou zijn maar dat is niet zo. Elke Fritz!Box met een WAN poort kan op de NTU aangesloten worden. Let er ook goed op dat OS 7.13 of nieuwer beschikbaar is op die Fritz!Box.


Met dit topic hoop ik dat wij als abonnees van KPN elkaar kunnen helpen met het configureren van een eigen router.

LET OP: Het onderstaande zal waarschijnlijk al snel een vrij hoog technisch gehalte gaan krijgen waardoor het voor velen best lastig te volgen zou kunnen zijn. Toch hoop ik dat uiteindelijk in dit topic goede en begrijpelijke handleidingen zullen ontstaan waardoor ook de minder technisch aangelegde abonnee in staat zal zijn zijn/haar eigen router te gebruiken. Mocht je denken ... dit gaat me toch echt mijn pet te boven ... dan is wellicht het volgende topic iets voor jou: Gebruik een eigen router achter de Experia Box.

Wees je er overigens terdege van bewust dat lang niet elke router geschikt is om de Experia Box te vervangen. Met name de configuratie van het IPTV gedeelte kan nog wel eens een spelbreker blijken te zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op TP-Link en Asus routers functionaliteit voor het inrichten van IPTV maar dat is bridged-IPTV waarbij een LAN poort van de router gebridged wordt op het IPTV vlan van KPN (vlan 4). KPN maakt echter gebruik van routed-IPTV waarbij de TV ontvangers, net als alle andere apparatuur, gewoon met Internet (vlan 6) verbonden worden en een IGMP proxy server op de router er voor zorgt dat de TV streams van vlan 4 betrokken worden. Gelukkig zijn er ook routers te vinden waarmee de Experia Box wel succesvol vervangen kan worden maar het is wel cruciaal dat je bij de aanschaf van een router goed kijkt of deze geschikt is voor routed IPTV van KPN.

Bron.

Onderaan dit topic staat een lijst met routers die tot op heden succesvol op een KPN aansluiting met IPTV in gebruik genomen zijn.

 

KPN zal je geen support meer kunnen bieden bij eventuele storingen en dus ben je dan op jezelf aangewezen om zo'n storing te verhelpen. Daarnaast zullen de KPN servicetools niet meer werken.

Zelf heb ik een Ubiquiti EdgeRouter 4 ingezet om de Experia Box te vervangen. Deze router heeft geen ingebouwde wifi, maar daarvoor gebruik ik losse WiFi accesspoints zoals de EDIMAX CAP1200, de KPN WiFi "versterker", de Experia WiFi of bijvoorbeeld de Ubiquiti Unifi AP AC PRO.

Onderstaand een screenshot van het dashboard van mijn EdgeRouter 4 waarin zichtbaar is dat deze een (pppoe) verbinding opgebouwd heeft met het KPN netwerk op vlan 6 en dat het IPTV op vlan 4 operationeel is.

Ik hoop dat voor een aantal geschikte routers configuratie scripts geschreven gaan worden die we dan hier op kunnen nemen.

Configuratie scripts (downloads)

Let op: De onderstaande scripts zetten de login en wachtwoord op de standaard die Ubiquiti zelf ook gebruikt (ubnt). Men doet er zeer verstandig deze na de configuratie te wijzigen.

 

EdgeRouter 4

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter 4 zijn ook geschikt voor de EdgeRouter Lite 3 en EdgeRouter 6P. De SFP poort alsmede eth3 en hoger worden in deze scripts niet geconfigureerd, dat kan dan eventueel achteraf handmatig gedaan worden.

 

EdgeRouter 4 - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:04).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 (zip 10 maart 2022 13:47).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 18 oktober 2021 15:17).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth0/1 voor TV ontvangers (zip 21 december 2021 17:22).

 

De SFP poort zal voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

EdgeRouter X
Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 16:45).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth2 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Als je één TV ontvanger gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan de onderstaande scripts.

Met telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Zonder telefonie via Experia Box en eth1 voor TV ontvanger (zip 4 september 2021 16:45).

Als je twee TV ontvangers gebruikt en deze rechtstreeks op de EdgeRouter aan kunt sluiten, gebruik dan het onderstaande script.

Zonder telefonie via Experia Box en eth1/2 voor TV ontvangers (zip 4 september 2021 16:45).

 

De configuratiescripts voor de EdgeRouter X werken ook voor de EdgeRouter 10X, 12 en 12P waarbij eth3 en hoger achteraf handmatig geconfigureerd moeten worden.

 

EdgeRouter X - SFP

De onderstaande scripts zijn specifiek voor het gebruik van de SFP poort als WAN poort.

Met telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Zonder telefonie via Experia Box (zip 4 september 2021 18:06).

Als je de TV ontvanger(s) op een apart vlan wilt plaatsen dan kan je één van de onderstaande scripts gebruiken.

Met telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth1 (zip 22 juli 2022 11:55).

Zonder telefonie via Experia Box en TV via vlan 4 op eth0 (zip 22 juli 2022 11:55).

 

De SFP poort zal dan dus voorzien moeten zijn van een RJ45 module voor aansluiting op de NTU, ONT of VDSL modem danwel een Fiber module voor een rechtstreekse aansluiting op de FTU.

Let op: De EdgeRouter kan niet rechtstreeks op de FTU aangesloten worden bij XGS-PON aansluitingen. 

 

Heb je vaste telefonie van KPN en wil je jouw Experia Box blijven gebruiken voor telefonie, kies dan voor een configuratiescript "met telefonie via Experia Box". Let op, de V12 is hier niet voor geschikt.

Heb je vaste telefonie van KPN en laat je die via een eigen VoIP ATA lopen, kies dan voor een configuratiescript "zonder telefonie via Experia Box".

Het wachtwoord voor jouw SIP account van je via de SIP service tool instellen.

Zorg er dan tevens voor dat de SIP module op de EdgeRouter gedisabled is.

 

De bovenstaande configuraties zetten IPv6 op de EdgeRouter aan. Mocht het zijn dat op jouw aansluiting IPv6 nog niet volledig operationeel is, dan kan je op de EdgeRouter IPv6 eenvoudig uitzetten (disablen) via de Config Tree -> System -> ipv6.
Druk daartoe op het plusteken naast disable en vervolgens op Preview en Apply.

5072ea1a-b210-40bf-9353-e00794843939.png

Let op: Het uit (of aan) zetten van IPv6 vereist wel dat de EdgeRouter gereboot wordt.

 

Heb je services draaien die je vanaf Internet moet kunnen benaderen, configureer dan de port-forwarding als onderstaand...

...en voeg daarna de benodigde poorten toe met de verwijzing naar het LAN IP adres van het apparaat dat die service levert.

In het onderstaande voorbeeld forward ik OpenVPN naar mijn Synology NAS.


Ubiquiti UniFi Security Gateway: Zie https://www.vanachterberg.org/usg-kpn-ftth/posts/unifi-security-gateway-kpn-ftth-iptv-ipv6/

 

UniFi Dream Machine (Pro), Unifi Gateway Lite/Max en Unfi Cloud Gateway Ultra/Max: Zie https://github.com/fabianishere/udm-iptv

 

OPNsense & pfSense: Zie https://gathering.tweakers.net/forum/list_message/67694326#67694326


DrayTek Vigor: Zie dit bericht.
De DrayTek Vigor brengt het gebruik van een eigen router binnen bereik van de VDSL abonnee en dat is een zeer grote stap voorwaarts, waarvoor dank aan @Pipo10.

 

Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560: Zie dit topic

 

TP-Link ER605 v2.0: Zie dit topic.

 

Ik heb mijn EdgeRouter 4 voorzien van een Let's Encrypt SSL certificaat waardoor ik een https verbinding kan opzetten en de uitwisseling van informatie dus encrypted is.

Hiervoor heb ik de github van j-c-m gebruikt en een taak in de task-scheduler geplaatst die om de 14 dagen opgestart wordt om het SSL certificaat te vernieuwen mocht dit nodig zijn.

 

Je hebt wel een url nodig die naar jouw publieke IP adres wijst.

 

Lijst met (modem)routers die succesvol op een KPN aansluiting i.c.m. IPTV in gebruik genomen zijn.

  • EdgeRouter (verschillende typen)
  • UniFi Dream Machine (Pro) / Unifi Dream Router
  • Unifi Gateway Lite
  • FRITZ!Box voorzien van FRITZ!OS 7.13 of hoger
  • Draytek Vigor 2760n, 2865 en 3910 en vast en zeker ook andere (nieuwere) modellen
  • Synology RT1900ac / RT2600ac / RT6600ax / MR2200ac / WRX560
  • TP-Link AX10 hardware versie 1.0. Andere modellen uit de AX serie zouden ook geschikt moeten zijn maar helaas worden er veel problemen gemeld. 
  • TP-Link ER605 v2.0
  • Routers/PC's op basis van RouterOS van Mikrotik
  • Routers/PC's op basis van OPNsense of pfSense

Lijst met modems die op een KPN aansluiting gebruikt kunnen worden.

  • Draytek Vigor 130 of 165/167 in full-bridge-mode. Let op: De Vigor 130 en 165/167 ondersteunen (nog) geen bonding. De Vigor 165 en 167 ondersteunen wel VPlus.
  • Zyxel VMG4005-B50A. Dit modem ondersteunt zowel bonding als VPlus.
  • ZTE H186 DSL NT. Ook dit modem ondersteunt zowel bonding als Vplus.

Ik hoop dat deze lijst steeds langer zal gaan worden, maar staat jouw (modem)router er niet tussen Google dan eerst of er al iemand is die dat apparaat succesvol in gebruik genomen heeft.

@marcel9 ik weet niet veel van kippen of eieren. Maar wel dat je het WAN-IP moet kunnen achterhalen via watismijnip.nl😉


En die WAN IP aliassen kan je beter vergeten, je hebt een WAN IP adres en that's it.


@marcel9 ik weet niet veel van kippen of eieren. Maar wel dat je het WAN-IP moet kunnen achterhalen via watismijnip.nl😉

 

Thanks, die ken ik uiteraard en geeft keurig mijn “normale” WAN IP.
Maar ik neem aan dat die handleiding van Draytek ergens op gebaseerd is en dat die gegevens ergens te achterhalen zouden moeten zijn… ik vermoed dat de Experiabox onder de motorkap ergens ook deze constructie toepast. Niet dat ik ergens er iets over terug kan vinden als ik dat ding aansluit trouwens…


Maar ik neem aan dat die handleiding van Draytek ergens op gebaseerd is en dat die gegevens ergens te achterhalen zouden moeten zijn… ik vermoed dat de Experiabox onder de motorkap ergens ook deze constructie toepast.

Nee, dus nogmaals …

En die WAN IP aliassen kan je beter vergeten, je hebt een WAN IP adres en that's it.

 


En die WAN IP aliassen kan je beter vergeten, je hebt een WAN IP adres en that's it.

Dat werkt ook, maar geeft dus max 100 Mbit. 
Blijkbaar is die IPoE techniek nodig om daarboven te komen, en gezien de handleiding lijkt dat ook te kunnen. Vraag is even hoe ik achter die externe adressen kom.

Andere optie is om de Draytek even te laten voor wat het is en een andere router in te zetten die het truukje by default kan, die zie ik zo 123 nog even niet. Ik sta open voor suggesties voor een dual wan router die zowel KPN glasvezel als Ziggo aan kan, en die dan voor het glasvezel deel tot 1 Gbs aankan oid.


En die WAN IP aliassen kan je beter vergeten, je hebt een WAN IP adres en that's it.

Dat werkt ook, maar geeft dus max 100 Mbit. 
Blijkbaar is die IPoE techniek nodig om daarboven te komen, 

Je hebt maar één WAN IP adres en geen "WAN IP aliassen".

Het heeft ook niets met de maximaal haalbare snelheid te maken en het is onzin dat je IPoE nodig zou hebben om boven 100Mbps uit te komen.

Wat is het probleem dat je ervaart?


En die WAN IP aliassen kan je beter vergeten, je hebt een WAN IP adres en that's it.

Dat werkt ook, maar geeft dus max 100 Mbit. 
Blijkbaar is die IPoE techniek nodig om daarboven te komen, 

 

Wat is het probleem dat je ervaart?

 

Heel simpel, met de Draytek 2960 kom ik tot 100 Mbit, met de Experia conform abo tot 200 Mbit.
Dus ga je dan eens zoeken en vind ik documentatie bij Draytek die dit lijkt te bevestigen (zie link) en ook routershop.nl maakt hier melding van op de site

Dus ik dacht dat ik daar een oplossing moest zoeken en stelde daardoor hier de vraag, verkeerde gedachte of ?


Heel simpel, met de Draytek 2960 kom ik tot 100 Mbit, met de Experia conform abo tot 200 Mbit.
Dus ga je dan eens zoeken en vind ik documentatie bij Draytek die dit lijkt te bevestigen (zie link) en ook routershop.nl maakt hier melding van op de site

Dus ik dacht dat ik daar een oplossing moest zoeken en stelde daardoor hier de vraag, verkeerde gedachte of ?

Het is een verkeerde gedachte dat IPoE noodzakelijk zou zijn voor snelheden boven 100Mbps. Mijn EdgeRouter doet daar ook niets mee en uiteraard haal ik daarmee probleemloos de gecontracteerde snelheid van 200Mbps.


Ik ben deze week over van XS4ALL Glasvezel naar KPN Hussel 200-200.

Migratie was op zich een makkie, maar ik wil nu nog even kijken of ik zonder inzet van de Experiabox ook de 200 Mbit kan halen met mijn Draytek 2960.

Draytek heeft hiervoor een documentje rondom IPoE gemaakt zie hier


Eerder heb ik wel beheer gehad over een  DrayTek 2960  router, met toen een KPN 500 Mbps glasvezel verbinding. Geen probleem, maar deed niets met datgene waar jij naar verwijst. (Met in ons geval alleen internet). Betrof toen alleen een VLAN 6 en PPPoE set-up. (Niet het NAT achter NAT plaatje, waar in een vervolgreactie van mijn eerdere verwijzing in het begin nog sprake van was).

Wil je tevens gebruik maken van IPTV van KPN, heb je mogelijk iets aan < DIT document >


IPoE is ook alleen beschikbaar voor zakelijke abonnementen waarbij een /29 subnet gecontracteerd wordt. Ook daar heeft dat overigens niets van doen met de maximaal haalbare snelheid.


M.b.t. de maximaal haalbare snelheid was het indertijd wel van belang voor VLAN 6 priority 1 in te stellen (zoals overigens ook in KPN specs aanbevolen). Zonder een priority setting (0) kwam de maximale snelheid lager uit.


M.b.t. de maximaal haalbare snelheid was het indertijd wel van belang voor VLAN 6 priority 1 in te stellen (zoals overigens ook in KPN specs aanbevolen). Zonder een priority setting (0) kwam de maximale snelheid lager uit.

Dit kan wel eens de gouden tip zijn geweest, waarvoor hartelijk dank !

Inmiddels werkt de verbinding na wat herconfiguratie en testen dus correct op 200/200

Dank allen voor de reacties ook, hierdoor hoefde ik niet veel verder te zoeken naar IPoE e.d.


This is an all or nothing approach with a full configuration that overwrites the existing router configuration. Is there any smaller approach with explanation of which vlan and mtu to use , etc? I do not want to overwrite all the settings to make this work. 


This is an all or nothing approach with a full configuration that overwrites the existing router configuration. Is there any smaller approach with explanation of which vlan and mtu to use , etc? I do not want to overwrite all the settings to make this work. 

I don't have a smaller approach.

You should be able to determine the necessary changes by comparing the config.boot in the configurationscripts and your config.boot.

Pleas note that for KPN TV an additional module is installed as well (rfc3442) but it is also described how to do that without touching the config.boot.


Thanks a lot for the effort making this available to us. I made it working and also turned on hardware offloading in the Edgerouter-X-SFP, but still I do not get the highest download speed I can achieve with the KPN modem and the upload speed is at 400 Mbps. Although it is not a deal breaker I was wondering what could I have done that made this happen or is it already known limitation when using the EdgeRouter-X? If there is still possibility to get around 900/900 Mbps then I would go deeper to check what I miss and difference in the config.


The EdgeRouter-X is the model with the lowest througput but 400Mbps while hardware offloading is on.

What is de download speed?

What MTU size do you use on the different levels (pppoe, vlan, eth)?


Thanks again for the fast reaction. I have issues with the upload speed. The download speed is now reaching the 900s, which is good enough in my eyes (although I thought this was a fast router, but now I see the limitations). But I have also turned off QoS services, etc. But upload is not going above 500Mbps. I’m trying to achieve similar to what KPN Box 12 gives. I’m not a fanatic when it comes to getting 1Gbps upload or think that I can make use of even the 500Mbps upload speed in some way, but I want to understand what is limiting the upload speed in this router. 

I’m not using the SFP port with SFP-RJ45 module for the incoming internet connection. I connected WAN to eth0. Do you think that makes any difference to the throughput or anything else (other than to free up a port)?
eth0 - MTU : 1512

eth0.6 - MTU 1508

ppoe0 MTU 1500 

 


There is no need to use the SFP port, that will not make a diffrence.

The fact that QoS is off and hw offloading is on should result in the best possible throughput.

The MTU sizes look fine although I miss te mtu size of the switch and other eth ports.

The should not exceed the MTU size of the pppoe connection.


Goedemorgen @wjb 

 

Heb een paar dagen geleden mijn Experiabox V10 vervangen voor een Edgerouter X. Heb thuis een 1Gbps up/down FTTH aansluiting. Op de experiabox behaalde ik met Speedtest.net altijd rond de ~900 down ~900 up. Achter de edgerouter X behaal ik nu wel ~900 download, maar helaas alleen rond de ~600 upload.

 

Ik heb jouw config script gedraaid. Specifiek de “Zonder telefonie via Experiabox (4 september 2021)”.

Ik heb verder helemaal niks aangepast. Alles is zoals het in jouw config staat. Alles werkt helemaal perfect, bedankt voor alle moeite. Alleen heb ik 1 vraag, heb je enig idee waarom ik geen 900 Mbps upload kan behalen? Offloading staat natuurlijk aan en alle QOS opties staan uit (neem ik aan) dus waarom kom ik niet hoger dan 600Mbps upload terwijl ik met de Experiabox V10 makkelijk 900Mbps kan behalen? Download komt wel op 900, alleen upload niet.

 

Alvast bedankt voor het meedenken :)


De EdgeRouter X is het model met de laagste throughput en ik kan me best voorstellen dat je hier tegen de grens van de EdgeRouter X aanloopt.


De EdgeRouter X is het model met de laagste throughput en ik kan me best voorstellen dat je hier tegen de grens van de EdgeRouter X aanloopt.

Dat begrijp ik wel, maar hoezo komt de download snelheid wel op 900Mbit en de upload alleen op 600Mbit? Vind ik toch wel apart, aangezien de Experiabox V10 dat makkelijk aan kan. Staat er een limiet ergens op? Of is er iets wat ik kan/moet aanpassen? Ik ga sowieso niet terug naar de Experiabox, maar als ik mijn gigabit upload niet kan behalen dan kan ik beter mijn abonnement veranderen naar 500/500 in plaats van 1000/1000.


Ik ga sowieso niet terug naar de Experiabox, maar als ik mijn gigabit upload niet kan behalen dan kan ik beter mijn abonnement veranderen naar 500/500 in plaats van 1000/1000.

Je kan sowieso jouw abonnement beter naar een 200/200Mbps omzetten.

In de dashboard kan je zien wat je werkelijk verbruikt. Kom je ooit weleens boven de 200Mbps?


Even een heel andere vraag. Ik probeer het verkeer van mijn IPTV subnet met firewall regels (beter) te sturen. Uiteraard is het IGMP verkeerd richting multicast reeks toegestaan. Maar de daarop volgende algemeen in gebruik zijnde regel Default allow IPTV to any probeerde ik te reguleren. Dit door als gateway het WAN_PPPOE adres op te nemen. Hierdoor is alleen toegang tot internet mogelijk. TV kijken gaat prima. Maar als ik de spanning van de Arris VIP5202 afhaal en er daarna weer opzet, start dat bakje opnieuw op. Maar bii 85% stopt hij dan. Zet ik de originele firewall regel weer terug, dan gaat het starten verder. Een onderzoekje leert me dan dat de 5202 een uitstapje probeert te maken naar poort 80 van 195.168.3.120. Een niet een nooit bestaand adres bij mij. 

Heeft iemand een idee wat of waarvoor dit is?


Ik heb op vlan 4 aan de WAN zijde de onderstaande firewall met default action “drop”.

Alleen IGMP multicasts worden hierbij doorgelaten.

 

Aan de LAN zijde heb ik de onderstaande firewall op mijn IPTV subnet met default action “accept”.

Al het verkeer naar apparaten op het LAN wordt hierbij geblokkeerd.

 

 

Een onderzoekje leert me dan dat de 5202 een uitstapje probeert te maken naar poort 80 van 195.168.3.120.

Bedoel je i.p.v. 195.168.3.120 wellicht 192.168.3.120?


Sorry, ja 192.168.3.120


Reageer