Skip to main content

Heb je last van ongewenste mails? Wil je weten wat je daar aan kan doen? Of wil je meer weten over spam en wat KPN er tegen doet? Dan heb je het juiste artikel gevonden, lees snel verder.

 

Wat is spam?

Spam is de verzamelnaam voor ongewenste e-mails die je ontvangt, zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen.

  • ongewenste e-mail
  • die erop gericht is om je een product of dienst te verkopen
  • zonder dat je daarom gevraagd hebt

Te vergelijken met de reclamefolders die je in de brievenbus krijgt. Alleen werkt een Nee-sticker niet tegen spam.

 

Wat doet KPN tegen spam?

KPN gebruikt een spamfilter dat alle mail controleert. Het is niet mogelijk om dit spamfilter uit te zetten.

 

Sure spam

Het spamfilter filtert alles eruit waarvan we zeker weten dat het spam is. Dit noemen we ook wel sure-spam. Het gaat dan bijvoorbeeld om mails die je drugs willen verkopen. Of buitenlandse prinsen die dringend je bankrekening nodig hebben om geld over te hevelen.

Deze e-mails komen, meestal, dan ook niet in jouw mailbox terecht.

Als dit wel gebeurt is er vaak sprake van een spamrun. Spammers verzamelen gedurende een periode mailadressen. Daarnaast proberen ze uit te zoeken wat een provider aan beveiliging en filtering actief heeft.  Vervolgens gaan ze los en starten ze een spamrun. Hierbij worden vele tienduizenden mails verstuurd.

Ons spamfilter pakt heel veel van die mails, maar soms glipt er wel wat tussendoor. Gedurende zo'n spamrun past onze filterleverancier actief het spamfilter aan. Waardoor het aantal mails dat erdoor glipt minder wordt en uiteindelijk stopt.

 

Possible spam

Nadat al die sure-spam eruit is, blijft er nog veel possible spam over. Alles wat het spamfilter als possible spam ziet, wordt in de webmail in je spammap gezet. Daar blijft het 30 dagen staan. Je kunt dan zelf nog controleren of het echt spam is of niet.

Als het inderdaad spam is, hartstikke mooi! Laat de mail lekker staan. Klik nergens op, reageer er niet op. Hij wordt vanzelf verwijderd. Of je kunt hem zelf actief verwijderen.

 

En naast het spamfilter zijn onze afdelingen voor internetveiligheid ook elke dag bezig met de strijd tegen spammers en ander internetmisbruik. 

 

Ik heb een e-mail in de spammap, maar dat is geen spam

Dit kan gebeuren.  Soms lijkt een legitieme mail erg op spammails qua inhoud en wordt dan ook zo gemarkeerd. Of, soms gaat er wat mis en worden overduidelijk legitieme mails gemarkeerd als spam. 

En, wat bij nieuwsbrieven voorkomt: iemand die een nieuwsbrief ongewenst ontvangt ziet dit misschien als spam en drukt op de spamknop. Als een nieuwsbrief dan vaak genoeg als spam wordt aangemerkt, dan wordt hij als possible spam in je spammap gezet.

Waarna de mensen die de nieuwsbrief wél graag ontvangen hem ineens in de spam hebben.

 

Wat kan ik zelf doen aan onterecht gemarkeerde spam?

Bovenin de webmail is een knop om aan te geven dat een mail geen spam is. Selecteer de mail en klik daar op.

Of sleep de mail naar je postvak in. Met beide manieren wordt er automatisch een seintje gegeven aan het spamfilter dat deze mail géén spam is. Als genoeg mensen dit doen, zal de mail in de toekomst niet meer in de spammap komen.

 

Ik heb een spammail in mijn postvak in

Dat kan ook gebeuren. Kijk dan eerst of de mail echt spam is. 

Is het, bijvoorbeeld, een nieuwsbrief waar je je ooit op geabonneerd hebt? En wil je deze nu niet meer ontvangen? Markeer het dan niet als spam, maar schrijf je uit voor de mail. Vaak zit hiervoor een link aan het einde van de mail.

Hoort de nieuwsbrief bij een website waar je een account hebt? Dan kun je in dat account meestal aangeven of je wel of niet nieuwbrieven wilt krijgen.

 

Is het echt spam? Selecteer de mail en klik op de spamknop.

 

Dit verplaatst de mail automatisch naar de spammap. Ook krijgt ons spamfilter dan een seintje. Als genoeg mensen een mail als spam markeren wordt hij een volgende keer wel direct als spam gemarkeerd.

 

Ik zie geen spammap in mijn e-mailprogramma

Waarschijnlijk heb je je account dan ingesteld met POP3. Deze methode van mail binnenhalen slaat de spammap over.

We raden aan om je mail in te stellen met IMAP. IMAP synchroniseert met de webmail. Terwijl POP3 de mail downloadt naar je apparaat en dan verwijdert uit de webmail.

Door IMAP te gebruiken zie je alle mappen uit de webmail, en kun je ook de spammap controleren. Gebruik de links hieronder voor meer informatie hoe je dit kunt instellen.

 

Wat kan ik zelf doen om spam te voorkomen of verminderen?

Het belangrijkste is: let op wat je met je mailadres doet.

Hoe meer je je mailadres online zichtbaar hebt en deelt met websites en diensten, hoe groter de kans op spam. 

Via de website haveibeenpwned.com kun je controleren hoe wijd verspreid je mailadres bekend is, en of deze ooit via een hack van een website op straat is komen te liggen.

Om dergelijke verspreiding tegen te gaan kun je aparte mailadressen gebruiken voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld een mailadres voor contact met familie, vrienden of werk, een tweede adres voor nieuwsbrieven en een derde voor online winkelen.

Krijg je te veel spam op een specifiek mailadres en wil je deze verwijderen? Dit doe je in de E-mail beheeromgeving op email.kpn.com. Log hier in met je KPN ID. Je kunt daar dan ook een nieuw mailadres aanmaken.

 

Een tweede, erg belangrijk punt is: reageer nooit op spammails. Klik ook niet op links erin of open bijlages erbij.

 

En hoe zit het dan met Phishing?

Phishing heeft als doel om je gegevens buit te maken of je onrechtmatig geld af te troggelen. Phishingmails doen zich dan ook vaak voor als een mail van je bank waarbij je 'gegevens moet controleren' of mail van je provider over 'onbetaalde rekening'. 

In die zin is het technisch gezien geen spam, maar valt er in de praktijk wel onder. Veel van dit soort mails worden al automatisch door het spamfilter geblokkeerd. 

Krijg je wel een phishingmail, markeer deze dan ook gerust als spam met de spamknop in de webmail. 

Twijfel je of iets phishing is? We hebben een artikel over wat phishing is.  En ook een infopagina waar je nep-KPN mails kunt melden.

 

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.