Skip to main content

Wil je liever een ander modem gebruiken dan de Experia of KPN Box die wij bij je abonnement leveren? Dit kan. KPN biedt vrije modemkeuze. Hiermee kun jeĀ zelf een eigen modem(router) aansluiten op je koper- of glasvezelverbinding.

Ā 

Instellen van een eigen modem in het kort

OpĀ kpn.com/eigenmodemĀ vind je een stappenplan met alles wat je moet doen en nodig hebt. In het kort gaat het als volgt:

  1. Kijk welk type aansluiting je hebt.
  2. Bekijk de technische eisen van die verbinding.
  3. Controleer of het modem dat je op het oog hebt aan die eisen voldoet.
    Voor de zekerheid: kies een modem dat ook hogere types verbindingen ondersteunt om zo klaar te zijn voor toekomstige ontwikkelingen.

Vervolgens kun je de instellingen die worden getoond invoeren in je eigen modem. Volg daarvoor de handleiding van je modem.

Voor stap 1 en 2 kun je deze servicetool gebruiken die je ook opĀ kpn.com/eigenmodemĀ kunt vinden. Log hierop in met je KPN ID.Ā Let op: de servicetool werkt alleen als je een KPN modem hebt aangesloten.

Ā 

Type aansluiting en de eisen daarvan

Er zijn verschillende soorten aansluitingen. En niet alle verkrijgbare modems ondersteunen alles. Het is dus belangrijk dat je eerst weet wat voor type verbinding je hebt voor je een modem aanschaft.

Het eerste onderscheid dat je moet maken is of je een glasvezel- of een koperverbinding hebt. Daarnaast moet je weten wat voor type aansluiting je dan hebt. Meer over wat voor types er zijn voor zowel koper als glas lees je in dit artikel:Ā 

Ā 

Koperverbinding

Op een koperverbinding is het over het algemeen makkelijker om een eigen modem te gebruiken. Dit omdat er voor koperverbindingen veel gecombineerde modemrouters beschikbaar zijn. Je hebt dan aan Ć©Ć©n apparaat genoeg.

Wel is het belangrijk dat jouw gekozen modem jouw type aansluitingĀ ondersteunt. Dit kun je vaak in je huidige KPN modem aflezen, of gebruik de servicetool opĀ kpn.com/eigenmodem.Ā 

Ā 

Glasvezelverbinding

Voor een glasvezelverbinding heb je een eigen glasvezelmodem nodig. Dit noemen we een ONT (optical network terminator). Deze schuif je op/klik je in je glasvezel FTU (fiber termination unit). Er zijn nog niet heel veel eigen glasvezelmodems verkrijgbaar, hoewel dit langzamerhand groeit.

Ook hier is het belangrijk om te weten wat voor type glasvezel je hebt, AON of PON. Gebruik hiervoor deĀ servicetool opĀ kpn.com/eigenmodem.

Binnen beide types zijn subtypes. Als jouw verbinding van de subtypes EoF of GPON is, dan zetten we dit voor je om naar GoF of XGSPON. Deze omzetting wordt automatisch gestart als je de servicetool doorloopt. Afhankelijk van of er wat in de wijkcentrale gedaan moet worden kan dit enige dagen duren.

Naast een ONT heb je dan nog apart een router nodig waar je thuisnetwerk aan verbonden zit voor bekabeld en/of draadloos internet.Ā 

Ā 

Eisen van de aansluiting

Hiervoor vind je uitgebreide PDF-bestanden opĀ kpn.com/eigenmodem. Scroll naar het blok voor Vast Internet en TV. Kies daar voor de PDF van jouw verbinding.Ā 

Nuttig om te weten:Ā Bij handmatig instellen is het niet belangrijk wat je invult als PPPoE gebruikersnaam en wachtwoord, zolang de velden maar niet leeg zijn.

Ā 

TV instellingen

Onze tv ontvangers werken over het algemeen plug en play op een eigen modem. Zorg ervoor dat je modem IGMP ondersteunt en dat dit aan staat. En dat eventuele switches IGMP snooping ondersteunen en actief hebben.Ā Ook is het handig om je LAN IP reeks in te stellen op 192.168.2.xxx.

Ā 

Vaste telefonie instellen en deĀ SIP-gegevens

Als je ook vaste telefonie van ons afneemt, dan moet je de SIP-gegevens in je modem invullen. De gebruikersnaam en de server hebben we voor je. Je wachtwoord echter niet.Ā Deze moet je zelf instellen met de servicetool opĀ kpn.com/eigenmodem.

Let op: jij bent de enige die dat wachtwoord weet. Als je hem vergeet, dan moet je de tool opnieuw doorlopen en een nieuw wachtwoord instellen.

Dit doen we vanwege de veiligheid. Je kunt namelijk met je SIP-gebruikersnaam en -wachtwoord vanaf elke KPN-verbinding bellen met je eigen nummer. Dit gaat op jouw kosten, dus je wilt niet dat iemand dit kan doen zonder jouw toestemming. Zorg er dan ook voor dat je dit SIP-wachtwoord geheim houdt.Ā 

Ā 

Hoe werktĀ het instellen van het SIP wachtwoord

Je logt met je KPN ID in op de servicetool om je wachtwoord in te stellen.

De tool checkt je of je op je thuisverbinding zit, zo ja, dan mag je het wachtwoord instellen.

Vervolgens kun je met dit wachtwoord Ć©Ć©n SIP basisstation (ingebouwd in een modem, of alsĀ los apparaat) instellen en gebruiken. Dit ingestelde basisstation is verder te gebruiken op elke KPN verbinding.

Dus je kunt, als je wilt, met het apparaat op stap en hem ergens anders aansluiten (i.p.v. een Experia Box) en bellen met jouw nummer, op jouw kosten. In de praktijk zal dit niet veel voorkomen. Houd het wel in gedachten voor als je ooit besluit je SIP apparaat van de hand te doen. Reset hem dan eerst.

Ā 

We hebben een aanvullend Kennisbank artikel met verzamelde tips en artikelen voor verschillende merken eigen modems:Ā 

Wil je meer weten over vrije modemkeuze in het algemeen, check dan ons Vrije modemkeuze bij KPN introductie artikel.

Ben je van plan een FRITZ!Box aan te schaffen? Je kunt deze ook via ons huren. Dit komt dan met aanvullende Service Plus ondersteuning bij vragen en problemen. Meer informatie hierover in ons FRITZ!Box viaĀ KPN artikel.

Ā 

Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.

Ā 

Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeƫn, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.