Skip to main content

Inmiddels is de vrije modemkeuze bij KPN een feit!

Voor klanten die wel graag meer vrijheid willen, maar ook ondersteuning vanuit KPN, bieden we de mogelijkheid om via ons een FRITZ!Box af te nemen. Voor €7,49 per maand kun je deze huren. Je krijgt dan de FRITZ!Box 7590AX, of de 7583 als je pairbonding hebt, samen met gratis KPN Service Plus ondersteuning hiervoor. 

 

Hoe kan ik de KPN FRITZ!Box bestellen?

Je kunt via je MijnKPN of de klantenservice de FRITZ!Box aan je abonnement toevoegen. Je hebt hem dan binnen enkele dagen in huis. 

 

Hoe installeer ik de KPN FRITZ!Box?

Volg de bijgeleverde handleiding voor het aansluiten van de FRITZ!Box. Na het aansluiten open je http://fritz.box in je browser. Vervolgens kun je daar de wizard doorlopen om de FRITZ!Box te installeren voor gebruik op het KPN netwerk. Voor hulp daarbij, zie de installatiehandleiding.

Vervolgens kun je zelf naar keuze met de overige instellingen van de FRITZ!Box aan de gang.

 

Vaste telefonie en de SIP-gegevens

Als je ook vaste telefonie van ons afneemt, dan moet je de SIP-gegevens in je modem invullen. De gebruikersnaam en de server hebben we voor je. Je wachtwoord echter niet. Hiervoor hebben we een servicetool ontwikkeld. Hiermee stel je zelf een SIP-wachtwoord in. De tool vind je op kpn.com/eigenmodem.

Let op: jij bent de enige die dat wachtwoord weet. Als je hem vergeet, dan moet je de tool opnieuw doorlopen en een nieuw wachtwoord instellen.

Dit doen we vanwege de veiligheid. Je kunt namelijk met je SIP-gebruikersnaam en -wachtwoord vanaf elke KPN-verbinding bellen met je eigen nummer. En dus op jouw kosten. Zorg er dan ook voor dat je dit SIP-wachtwoord geheim houdt. 

Toevoeging: Je logt met je KPN ID in op de servicetool om je wachtwoord in te stellen. De tool checkt je of je op je thuisverbinding zit, zo ja, dan mag je het wachtwoord instellen. Vervolgens kun je met dit wachtwoord één SIP basisstation (ingebouwd in een modem, of een los apparaat) instellen en gebruiken. Dit ingestelde basisstation is verder te gebruiken op elke KPN verbinding. Dus je kunt, als je wilt, met het apparaat op stap en hem ergens anders aansluiten (i.p.v. een Experia Box) en bellen met jouw nummer, op jouw kosten. In de praktijk zal dit niet veel voorkomen. Houd het wel in gedachten voor als je ooit besluit je SIP apparaat van de hand te doen. Reset hem dan eerst.

 

Ik heb hulp nodig met de FRITZ!Box, waar kan ik terecht?

Bij de FRITZ!Box zit KPN Service Plus inbegrepen, dus je kunt altijd bij hen terecht. Ook voor dingen die niets met de FRITZ!Box te maken hebben. Bel hiervoor naar ons reguliere nummer 0800-0402. Je wordt dan automatisch doorgezet naar een van de KPN Service Plus-medewerkers.

Natuurlijk hebben we ook handleidingen voor de FRITZ!Boxen die we aanbieden.

Je mag je vraag daarnaast ook op het forum stellen, andere gebruikers en de moderators zullen je dan proberen te helpen naar gelang hun kennis. We hebben ook een topic met links en tips over het aansluiten van een eigen modem.

Als je problemen merkt met je diensten check dan als eerste of er een storing bekend is. Als dat het geval is kun je op de site meer informatie vinden. Als er geen storing is, bel dan met 0800-0402.

 

Welke diensten werken niet met de FRITZ!Box?

Sneller Internet Buitengebied werkt alleen als je een Experia Box V10 of V10A gebruikt. Dit omdat we bij SIB een apart stukje software gebruiken in de Experia Box om de DSL en 4G verbinding als één te laten werken. Dit stukje software, waar wij een licentie op hebben, is niet vrij verkrijgbaar.

Ook werken de verschillende servicetools die via kpn.com beschikbaar zijn niet met de FRITZ!Box.

Apparaten zoals Experia Wifi en de SuperWifi punten kun je prima gebruiken met de FRITZ!Box. Maar, deze apparaten zijn gebouwd om samen te werken met een Experia/KPN Box. Je zult dan ook merken dat deze apparaten niet automatisch de wifi overnemen van de FRITZ!Box. Dit moet je zelf instellen. Ook kunnen de apparaten niet mesh-roamen met de FRITZ!Box, alleen met de Experia/KPN Box.

Als alternatief kun je FRITZ!Repeaters gebruiken, die vormen wel een mesh netwerk met de FRITZ!Box. Wij bieden in onze webshop de FRITZ! Repeater 2400 aan.

 

Veelgestelde Vragen

  • Is de FRITZ!Box maandelijks opzegbaar?
    Nee, als je de FRITZ!Box toevoegt aan je abonnement is dit voor minimaal zes maanden. Daarna kun je het weer verwijderen als je zou willen.
  • Ik zie de optie om FRITZ!Box te bestellen niet in MijnKPN
    Heb je een héél oud abonnement? In dat geval kun je de FRITZ!Box alleen bestellen als je overgaat naar een huidig abonnement. Ook dit kan in de MijnKPN of via de klantenservice. Je kunt dan in één wijziging zowel de overstap naar Hussel maken als de FRITZ!Box toevoegen.

 

Installatie Tips

In het algemeen, dit is wat wij zien als de handigste volgorde om dingen te doen als je een Experia/KPN Box vervangt door een  FRITZ!Box. Of dat nu een is die je via ons huurt of zelf koopt. Het voordeel hiervan is dat je ook, als het nodig mocht zijn, de Experia Box terug kunt plaatsen zonder dat je weer opnieuw van alles hoeft aan te passen.

  1. Check en update de software van de F!B. Dit kan op 2 manieren:
    1. Sluit de F!B aan achter de Experia Box (WAN-aansluiting), dan kun je inloggen en de firmware controleren en updaten.
    2. Sluit de F!B direct aan en kies, als het firmware 7.12 is, voor XS4ALL als provider. Daarna kun je dan updaten en alsnog KPN kiezen als provider. Is het firmware 7.13 of hoger, kies dan gelijk KPN. Dit profiel is sowieso aanwezig in 7590 en 7583. Heb je zelf een ander model aangeschaft, dan is het KPN profiel in veel gevallen ook aanwezig.  
  2. Pas de DHCP IP reeks aan naar dezelfde als de Experia Box.
  3. Stel Wifi in op hetzelfde SSID, wachtwoord en WPA als de Experia Box.
  4. Herstart je tv ontvanger.
  5. Check of al je wifi apparaten verbinding hebben.
  6. Overige instellingen die je wilt aanpassen (port forwards, NAS, etc...).
  7. Stel dan telefonie in, als je dat hebt, met de servicetool die we hebben voor het aanmaken van je wachtwoord (zie eerder in dit bericht).
  8. Koppel je DECT telefoon(s) aan de F!B, dit heeft de voorkeur boven bedraad aansluiten via de FON poort. Heb je geen DECT toestellen, gebruik dan wel gewoon de poort.

 

Updates

FRITZ!Boxen met een KPN profiel zijn standaard ingesteld dat firmware updates door ons gepusht kunnen worden. Heb je de beheerfunctie uitgeschakeld, dan ben je zelf verantwoordelijk voor updates. Vanaf FRITZ!OS versie 7.20 zit er een auto-update functie in de FRITZ!Box. Deze kun je zelf aanzetten. 

 

Heb je verdere vragen over de FRITZ!Box bij KPN, stel ze hieronder! Dit kan ook als je zelf een FRITZ!Box hebt aangeschaft (een 7590/7583 of een ander model).

 

Laatste update: 05-11-2021

DECO's nasr AP mode is slecht idee. Diverse functionaliteit verdwijnt dan.

Aanpassen IP adres reeks fritzbox naar zelfde netwerk als DECO maar dan voor  dedicated reeks kan goede oplossing zijn. Ga ik proberen.

Iedereen bedankt.


DECO's nasr AP mode is slecht idee. Diverse functionaliteit verdwijnt dan.

Aanpassen IP adres reeks fritzbox naar zelfde netwerk als DECO maar dan voor  dedicated reeks kan goede oplossing zijn. Ga ik proberen.

Iedereen bedankt.

Ik heb een intern netwerk dat prima werkt met de aangesloten apparatuur; o.a. een apart accesspoint Unifi AP-AC-LR. De FRITZ!Box zorgt voor het uitgeven van ip-adressen en de apparatuur past zich daar op aan. Je netwerk wel even een naam geven anders blijf je zitten dat apparatuur niet wordt herkend.


Er is een nieuwe firmware versie beschikbaar voor de Fritz!Box 7490.

Versie 07.59

Hier handmatig te downloaden:

http://download.avm.de/fritzbox/fritzbox-7490/


Voor degenen die het Duits machtig zijn of een goede vertaalwebsite hebben, er zijn ook twee nieuwe Fritz!Boxen aangekondigd door AVM. De FRITZ!Box 5690 Pro en de FRITZ!Box 7690

https://avm.de/unternehmen/presse/presseinformationen/2024/06/der-juni-bringt-neue-fritzbox-power-fuer-den-glasfaser-und-dsl-anschluss-mit-wi-fi-7/


Voor degenen die het Duits machtig zijn of een goede vertaalwebsite hebben, er zijn ook twee nieuwe Fritz!Boxen aangekondigd door AVM. De FRITZ!Box 5690 Pro en de FRITZ!Box 7690

https://avm.de/unternehmen/presse/presseinformationen/2024/06/der-juni-bringt-neue-fritzbox-power-fuer-den-glasfaser-und-dsl-anschluss-mit-wi-fi-7/

Nou ik houd dit nauwlettend in de gaten vanaf het moment dat dit apparaat is “aangekondigd” op 23 februari 2023. Anderhalf jaar geleden! Maar de maker (AVM) van de FRITZ!Box familie heeft wat tegenslag gehad met een patent.

Ik heb van AVM gehoord dat dit opgelost is en dat de FRITZ!Box 5690 Pro binnenkort te koop is. Ik heb al “ergens” de belachelijk hoge adviesprijs van € 329,-- voorbij zien komen. Wat voor super apparaat moet dat wel zijn? De FRITZ!Box 5690 heeft ook een XGS uitvoering waar het nog onbekend van is wanneer die te koop is. Het aantrekkelijke van de FRITZ!Box 5690 XGS is dat hij een 10 Gbit/s WAN/LAN5-poort heeft. De FRITZ!Box 5690 Pro “maar” een 2.5 Gbit/s WAN/LAN5-poort.

Maar AVM doet hem aan tijd en weet niet wanneer de FRITZ!Box 5690 XGS op de markt komt.

Zo zoetjes aan kan zo'n apparaat beter FRITZ!Box 5690 “antiek” genoemd worden. Vooral de wifi waar ze zo mee pronken is al sterk verouderd als het apparaat te koop is…….


Ik heb sinds kort weer een aansluiting bij KPN (komende vanaf Budget-Alles-in 1) Ik heb van KPN de KPN Box 12 en 2 TV+ ontvangers gekregen. 

Nu heb ik de KPN Box 12 vervangen door een Fritz!Box 7490 en alles werkt goed.

Ik zit alleen met een vraag: Moet ik nu voor Annex A kiezen (zoals ik veel gelezen heb) of Annex B (zoals ik zag in de KPN Box 12.

Ik heb nu gekozen voor Annex B en alles werkt wel goed tot nu toe.

Bij Annex A had ik op een bepaald moment dat incidenteel de verbinding verbroken werd en opnieuw verbinding gemaakt werd, dit was een keer of 3 in 6 dagen tijd. Of dit toeval was of aan de keuze voor Annex A lag weet ik dus niet.

De verbinding is volgens de gegevens van de Fritz!Box:
Connection type: VDSL2 17a G.Vector (ITU G.993.5)

Iemand die hier het juiste antwoord op weet, dus Annex A of B?

Hieronder een afdruk afkomstig uit de KPN Box 12
 

 


Hallo @PedroN , welkom terug.

Annex A en B waren vroeger (in de tijd dat de telefoonlijn nog voor telefoon werd gebruikt) aanduidingen voor een analoge en digitale (ISDN) lijn. A was voor analoog en B voor ISDN.

Met VDSL werkt dat volgens mij niet meer zo en heeft het met de frequentieband te maken. Welke de juiste is, kan ik zo ook niet uit mijn hoofd zeggen. Googlen levert nogal wat tegenstrijdige antwoorden op, waarschijnlijk omdat het ene slaat op de telefoonlijn en het andere op de VDSL lijn.


Ik lees overal dat Annex A gekozen moet worden maar dat zijn vaak oude berichten. Maar omdat in de KPN Box 12 Annex B genoemd wordt begon ik erg te twijfelen. Ik heb de Fritzbox weer helemaal gereset  naar fabrieks instellingen en gekozen voor KPN. Standaard werd Annex A gekozen, de Fritzbox is voorzien van de laatste definitieve firmware 7.59 (end of support per oktober 2024 voor de 7490).

Ik zal het even een paar weken aankijken en mochten er weer verbindings hick-ups zijn kan ie altijd weer terug naar Annex A.

Ik had gehoopt dat iemand van KPN een sluitend antwoord zou kunnen geven.


Geef het even wat tijd @PedroN , wellicht dat iemand van KPN meeleest.


Hmmm als ik de specifieke handleiding zo bekijk wordt er ook gesproken over Annex A maar ik ben de eerste die toegeeft dat ik niet helder heb wat daar dan de technische grondslag voor is . Ik vraag eens rond. Als die nu op A stabiel draait dan zou ik hem daar ophouden. Komen we op terug!


Ik ben erg benieuwd naar de uitkomst.

Ik heb hem nu op B staan omdat het ook zo in de KPN Box 12 stond, maar misschien zit ik nu appels met peren te vergelijken 😁

De firmware waarnaar jouw link verwijst is wel erg verouderd, dat is versie 7.27 van mei 2021. De huidige en allerlaatste versie is 7.59 van juni 2024.


Check, sorry dat had ik even niet door. Ik heb zelf geen eerste hand ervaring met dit apparaat en als ik google kom ik ook erg oude referenties tegen uit 2005/2010 😅


In de handleidingen voor de 7590 wordt ook gesproken over Annex A, dus dat zal het wel moeten zijn denk ik.


Was annex B geen ISDN? 


Ja volgens mijn bronnen wel @driemaster. Maar ik weet persoonlijk niet of dat allemaal nog van toepassing is. 


Volgens mij was ISDN uitgefaseerd en analoog (POTS) ook zo goed als. 


@PedroN Maar, de 7590 heeft toch een wizard ingebouwd zitten waar je even voor KPN moet kiezen en dan gaat het vanzelf goed qua instellingen


@Speedmaster Ik heb zelf de 7490 en bij het KPN profiel wordt ook automatisch Annex A gekozen.

Maar omdat in het KPN modem sprake is van Annex B begon ik te twijfelen wat nu juist is.

 

Ik heb in de Fritz!Box maar weer Annex A geselecteerd en kijk het wel  even een paar weken aan of er weer spontane herstarts plaatsvinden.


Reageer