Op 8 oktober vindt de eerste editie van de jaarlijkse “Dag van de Digitale Weerbaarheid” plaats. Dit nieuwe initiatief start met de campagne "Unlock Digitale Weerbaarheid" en is een samenwerking tussen KPN, ING, de politie en de overheid. Het doel van deze dag is om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten.
Waarom is Digitale Weerbaarheid belangrijk?
Uit de Online Veiligheidsmonitor blijkt dat maar één op de drie Nederlanders zich echt veilig voelt online. Slechts 25% van de bevolking geeft aan voldoende kennis te hebben om hun online veiligheid te waarborgen. Dat kan beter en daarom moeten we hier samen iets aan doen.
Wat houdt de Digitale Weerbaarheid campagne in?
Met de campagne “Digitale Weerbaarheid” willen we Nederlanders bewust maken van de meest voorkomende digitale uitdagingen:
- Digitale babbeltrucs
Maak kennis met de meest voorkomende vormen van online oplichting. - Online oplichters
Criminelen zijn erop uit om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens en vervolgens je bankrekening over te nemen. Hoe bescherm je jezelf tegen digitale bankovervallers? - Laat je niet hacken
Is de achterdeur wel op slot? Het zal je verbazen hoeveel mensen nog zonder antivirus-software op internet surfen. Ook je wachtwoorden kunnen wel wat aandacht gebruiken! - Je weet niet wat je ziet
We leven in een tijd waarin betrouwbare informatie belangrijker is dan ooit, maar we komen om in de deepfakes, desinformatie, voice-clones en de slop. - Digitaal flirten
Dating in een tijd van social media en dating apps. Wat zijn de do’s and dont’s. Ken jij het verschil tussen grenzen en wensen? En denk jij na voordat je iets doorstuurt? - Hoe was je dag online?
Social media kunnen een bron van inspiratie zijn, maar ook een poel van polarisatie. Daarnaast worstelen veel mensen met de verslavende aspecten van sommige apps.
De Nationale Cursus Digitale Weerbaarheid
Een belangrijk onderdeel van onze campagne is de, gratis, nationale cursus Digitale Weerbaarheid! Deze cursus is ontworpen om je kennis over digitale veiligheid te vergroten en je vaardigheden te verbeteren.

In oktober is het eerste hoofdstuk over digitale babbeltrucs beschikbaar. Daarna wordt er elke maand een nieuw hoofdstuk online geplaatst.
Wat kun je verwachten van de cursus?
- Persoonlijke evaluatie: Je krijgt een spiegel voorgehouden over je huidige kennis en vaardigheden op het gebied van digitale weerbaarheid.
- Inzicht in digitale bedreigingen: Leer meer over de verschillende vormen van online bedreigingen en hoe je jezelf kunt beschermen.
- Praktische handvatten: Ontvang handige tips om jezelf veilig te houden in de digitale wereld.
Waarom deelnemen aan de cursus?
De digitale wereld biedt veel kansen, maar ook risico’s. Door deel te nemen aan deze cursus versterk je niet alleen je eigen digitale vaardigheden, maar draag je ook bij aan een veiligere online omgeving voor jezelf en anderen.
Hoe kun je deelnemen aan de cursus Digitale Weerbaarheid?
De gratis online lessen kun je volgen via Digitale Weerbaarheid.
Hier lees je ook het laatste nieuws, inzichten, berichten en initiatieven van onze partners op het gebied van digitale weerbaarheid, mediawijsheid en cybersecurity.
De cursus kun je volgen zonder te registreren, je scrolt dan naar beneden om de volgende vraag of stelling te zien. Wanneer je wel registreert kun je je antwoorden opslaan en kun je zien of deze juist of niet zijn en wat er beter kan.
Deel je ervaringen!
Heb je al ervaring met digitale weerbaarheid of heb je tips voor anderen? Deel ze hier in dit topic!
Heb je vragen over de cursus of ben je van plan om deel te nemen? Misschien ken je iemand die je wilt tippen? We horen ook graag wat je van de cursus of dit initiatief vindt!
Wij zijn benieuwd hoe we elkaar kunnen helpen om veilig online te blijven.