KPN SuperWifi is de oplossing voor goede wifi in huis. Dit artikel is een handleiding voor de SuperWifi. Lees hoe je makkelijk de SuperWifi punten installeert en wat je moet als je een probleem ervaart.
Inhoud:
Wat is KPN SuperWifi?
Met KPN SuperWifi creëer je, samen met het KPN modem, de KPN Thuis app en de KPN SuperWifi punten, overal in huis een betrouwbaar en snel wifinetwerk.
En dit zonder ethernetkabels door het hele huis te trekken. Met deze oplossing is het mogelijk om bijvoorbeeld met hoge wifisnelheden HD content zoals YouTube en Netflix te streamen, ook op zolder, zonder haperingen.
SuperWifi aansluiten - handleiding
KPN SuperWifi aansluiten wordt makkelijk gemaakt met de Thuis app. In een paar simpele stappen sluit je het KPN modem en je SuperWifi punten aan. Via de app kan je ook je wifinetwerk en wifiversterkers beheren. SuperWifi installeren is dus simpel.
Je kunt het natuurlijk ook zonder Thuis app installeren in drie gemakkelijke stappen. Hieronder nemen we je daarin mee.
Let op: heb je een modem met de nieuwe KPN software? Dan werkt de Thuis app niet meer. Volg dan ook de stappen hieronder.
Wil je liever een stap voor stap handleiding met meer afbeeldingen? Kijk dan op onze website:
SuperWifi 1: handleiding voor aansluiten
SuperWifi 2: handleiding voor aansluiten
Stap 1: Het eerste KPN SuperWifi punt aansluiten
- Sluit de ethernetkabel met gele stekkers aan op een ethernetpoort van de SuperWifi.
- Sluit de andere kant van de ethernetkabel aan op een willekeurige gele ethernetpoort van je KPN modem. Als je geen ethernetpoort meer vrij hebt dan kun je een switch bestellen.
- Plug de stroomadapter in de SuperWifi en steek de adapter in het stopcontact.
- Zet het SuperWifi punt aan met de aan/uit knop.
- Na ongeveer 5 minuten gaat onderaan de voorkant van het KPN SuperWifi punt een lampje groen branden. Laat de SuperWifi echter een half uur aangesloten voor je verder gaat.
- Heb je een Experia Box V10? Dan neemt het SuperWifi punt de wififunctie van het modem over. Het SuperWifi punt moet bekabeld aangesloten blijven.
- Heb je een V10A of Box 12? Dan blijft de wifi aan. Het modem en de SuperWifi werken dan samen. Het modem is hierin de ‘master’. Dat betekent dat je ook dit eerste SuperWifi punt draadloos kan gebruiken. Ga daarvoor naar stap 3.
- Als het overnemen van de instellingen niet meteen de eerste keer goed gaat, voer dan een fabrieksreset uit van de SuperWifi en wacht tot de instellingen helemaal overgenomen zijn.
Stap 2: Een tweede / aanvullende KPN SuperWifi punt(en) aansluiten
Een aanvullend SuperWifi punt kan draadloos gebruikt worden. Maar, voordat dit kan moet* deze tijdelijk bekabeld aangesloten worden op het KPN Modem om gegevens op te halen.
- Sluit de ethernetkabel met gele stekkers aan op een ethernetpoort van de SuperWifi.
- Sluit de andere kant van de ethernetkabel aan op een willekeurige gele ethernetpoort van je KPN modem. Als je geen ethernetpoort meer vrij hebt dan kun je een switch bestellen.
- Plug de stroomadapter in de SuperWifi en steek de adapter in het stopcontact.
- Zet het SuperWifi punt aan met de aan/uit knop.
- Na ongeveer 5 minuten gaat onderaan de voorkant van het KPN SuperWifi punt een lampje groen branden. Laat de SuperWifi echter een half uur aangesloten voor je verder gaat.
*Alternatief: het tweede KPN SuperWifi punt (en verdere) kan ook via de WPS-knop worden gekoppeld. Op de eerst geïnstalleerde SuperWifi houd je de WPS-knop ingedrukt totdat de deze oranje gaat knipperen. Daarna doe je hetzelfde op de tweede SuperWifi (vanuit een factory default stand (paarse lampje)). Als deze elkaar nu vinden vindt precies dezelfde synchronisatie plaats als de manier via de ethernetkabel.
Herhaal Stap 2 (en eventueel 3) voor elk aanvullend SuperWIfi punt dat je wilt aansluiten.
Stap 3: KPN SuperWifi punt(en) op de juiste plek zetten
- Ontkoppel het SuperWifi punt.
- Plaats deze tussen de Experia Box en de plek waar je het wifisignaal wilt verbeteren.
- Plug de stroomadapter van het SuperWifi punt in een stopcontact op de plek waar je deze wilt plaatsen. Het lampje op het tweede KPN SuperWifi punt brandt groen als de plek optimaal is, oranje als de onderlinge verbinding via 2.4 Ghz is (minder snel dan bij een groen lampje), of rood als het SuperWifi punt dichter bij het eerste SuperWifi punt of modem moet komen te staan.
- Voor het aansluiten van elke volgend SuperWifi punt doorloop de stappen 2 en 3.
SuperWifi in gebruik
Het basisprincipe van de SuperWifi is een onderling communicatieprotocol (een mesh). Verschillende apparaten werken samen om een zo naadloos mogelijke wifiverbinding te hebben in je hele huis.
Eén van de apparaten is de baas (de master). Deze zorgt ervoor dat wijzigingen die je doet in alle SuperWifi's worden doorgevoerd. Als je, bijvoorbeeld, de wifi netwerknaam (SSID) verandert in de master, dan zorgt de master dat het bij de (andere) SuperWifi's ook wordt veranderd. Geef je de master een reset, dan zorgt de master dat dit resetcommando ook uitgevoerd wordt op de (andere) SuperWifi's in je netwerk. Geef je een Superwifi die niet de master is een reset, dan helpt het niet. In dat geval krijgt alleen dát apparaat weer de fabrieksinstellingen, en neemt daarna weer de instellingen over die in de master staan. Dit werkt overigens alleen de SuperWifi's correct zijn gekoppeld met de master.
Experia Box V10A of Box 12 in combinatie met SuperWifi
Heb jij een V10A of een KPN Box 12 dan is dit de master. Deze 2 modems draaien mee in het meshnetwerk van de SuperWifi's. Als je instellingen wilt veranderen van het wifinetwerk, kun je dus gewoon inloggen in de webinterface van het modem zelf. Voor meer informatie daarover, zie:
Experia Box V10 in combinatie met SuperWifi
Heb je een V10 (of ouder) dan is de als eerste aangesloten, bekabelde SuperWifi de master. Je kunt makkelijk herkennen welke SuperWifi de master is door naar het lampje te kijken. Het is degene die blauw knippert op het moment dat er een verbinding met de master is via de browser of via de KPN Thuis app.
Verbinding maken met het masterapparaat is ook simpel. Onafhankelijk van met welke SuperWifi je verbinding maakt, ze sturen je automatisch door naar de master.
Inloggen SuperWifi webinterface
Hoe je dit doet lees je hier:
Instellingen van de SuperWifi: Extra Wifi, Gastwifi, Wifi Tijdschema
Extra Wifi is de mogelijkheid om een tweede wifinetwerk aan te maken. Deze bestaat naast je hoofdnetwerk. Dit kan handig zijn voor apparaten die specifiek 2,4 GHz nodig hebben.
Gastwifi is ook een extra wifinetwerk, maar deze is speciaal bedoeld voor gasten. Mensen die met dit netwerk verbinden hebben geen verdere toegang tot jouw eigen netwerk.
Met Wifi tijdschema kun je instellen wanneer er via de SuperWifi's wel of geen internet mogelijk is.
Lampjes, knoppen en aansluitingen op de SuperWifi
Een schone installatie van SuperWifi punten
Ervaar je problemen die niet goed te verklaren zijn? Bijvoorbeeld de installatie wil maar niet lukken, of de lampjes gaan niet branden zoals ze moeten. Dan kan het helpen om even helemaal opnieuw te beginnen. Dat doe je als volgt.
- Zet alle SuperWifi punten uit en verwijder eventuele ethernetkabels.
- Zet het eerste SuperWifi punt aan en laat 'm helemaal opstarten.
- Reset dat eerste SuperWifi punt (resetknopje ingedrukt houden totdat deze meerdere keren rood knippert) en laat 'm helemaal opstarten. Na verloop van tijd zal het lampje paars gaan branden (fabrieksinstelling). Doordat er geen kabelverbinding is, kan dit SuperWifi punt niet communiceren met andere SuperWifi punten en is dus geïsoleerd.
- Herhaal stap 2 en 3 met het tweede SuperWifi punt (en daarna voor elke aanvullend SuperWifi punt). Laat ook bij dit SuperWifi punt de ethernetkabel er nog uit. Alle SuperWifi punten hebben nu een paars lampje.
- Reset nu het KPN modem (resetknopje ingedrukt houden totdat alles gaat knipperen). Laat deze weer helemaal opstarten (geef het 15 minuten).
- Sluit nu het eerste SuperWifi punt aan op het modem met een ethernetkabel. Het lampje zal eerst groen gaan knipperen en uiteindelijk constant groen branden. Geef dit proces de tijd en koppel niet te vroeg af. Als de installatie is gelukt dan zal bij het loskoppelen van de ethernetkabel het lampje groen blijven branden.
- Herhaal stap 6 met de eventuele andere SuperWifi punten.
- Nu kun je de SuperWifi punten verplaatsen in huis. Bij draadloos gebruik zal het lampje ongeveer 15 minuten oranje branden en daarna op groen springen.
Veelgestelde vragen
Waar vind ik de SuperWifi handleiding?
De handleiding voor de SuperWifi punten vind je hier.
Hoe reset ik een SuperWifi punt?
- Koppel het SuperWifi punt los van het modem als er een ethernetkabel is aangesloten
- Hou het resetknopje achterop het apparaat ingedrukt tot het lampje meerdere keren rood knippert
- Na opstarten zal het lampje paars branden en staat de SuperWifi in de fabrieksinstelling
Wat is de beste plek voor een KPN SuperWifi punt?
Heb je een V10? Plaats dan het eerste SuperWifi punt bekabeld naast je Experia Box. Het tweede SuperWifi punt plaats je richting de plek waar je goede wifi wilt en waar het lampje op het SuperWifi punt nog groen is. Wordt het lampje oranje? Dan ben je te ver bij het eerste SuperWifi punt vandaan.
Bij de V10A en de Box 12 blijft de wifi aan staan en gedraagt het modem zich als SuperWifi punt. Het eerste SuperWifi punt kun je daarom al ergens anders plaatsen.
Wat kan ik nog meer doen om mijn wifi te verbeteren?
Naast het juist installeren van KPN SuperWifi, zijn er andere manieren waarop je jouw wifi kunt verbeteren. Lees de tips en zorg zelf voor een optimale verbinding.
Hoe bestel ik de KPN SuperWifi punten?
De KPN SuperWifi punten kun je makkelijk online bestellen. Kies uit 1, 2 of 3 KPN SuperWifi punten.
Kan ik als bestaande klant ook gratis SuperWifi punten krijgen?
Nee. Je kunt ze wel bestellen via de webshop of de Wifi Manager.
Let op: het kan zijn dat de KPN Sevicetools niet goed werken in combinatie met een FRITZ!Box
Is je probleem nog niet opgelost, of je vraag nog niet beantwoord? Gebruik de zoekfunctie voor oplossingen van andere gebruikers. Kom je er niet uit, maak dan gerust een eigen topic aan.
Heb je feedback op de inhoud van dit Kennisbank artikel? Of heb je andere ideeën, opmerkingen of vragen over de Kennisbank? Laat het ons weten in ons Feedback op de kennisbank topic.