Skip to main content

Ontwikkelingen mobiele netwerken

  • 19 June 2021
  • 1 reactie
  • 392 keer bekeken

Zaterdag 19 juni 2021 

|

T-Mobile schakelt 2G-netwerk voor telefoons uit: dit moet je weten
T-Mobile schakelt 2G-netwerk voor telefoons uit: dit moet je weten

01 juni 2021 06:05Laatste update: 01 juni 2021 14:04

58 NUjij-reacties 

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Delen via Twitter Delen via Linkedin Delen via email

T-Mobile begint dinsdag met de uitfasering van zijn 2G-netwerk voor telefoons. Dat doet de provider om bandbreedte vrij te maken voor nieuwere netwerken zoals 4G en 5G, vanwege het toenemende data- en belverkeer in Nederland. Dit moet je weten over het verdwijnen van 2G bij T-Mobile en het uitfaseren van 3G bij andere providers.

T-Mobile is de eerste provider die zijn 2G-netwerk in Nederland uitschakelt. Dit netwerk bestaat sinds 1999 en is daarmee het oudste van de huidige mobiele netwerken. Met 2G kun je bellen, sms'en en met een zeer trage snelheid internetten.

Voor mensen die een telefoon gebruiken die alleen geschikt is voor het 2G-netwerk, wordt de dekking van het 2G-netwerk vanaf 1 juni niet meer gegarandeerd. "Vanaf 1 juni stoppen we actief met de ondersteuning, dat wil zeggen: we gaan afbouwen", zegt een woordvoerder van T-Mobile. Aanvankelijk zou het 2G-netwerk van T-Mobile vorig jaar in november worden afgebouwd, maar dat werd uitgesteld.

"Voor sommige klanten kan het uitfaseren van de 2G-technologie een impactvolle verandering zijn, zeker in de huidige coronacrisis", zegt de woordvoerder. Als gevolg kregen klanten langer de tijd om zich op de verandering voor te bereiden.

2G, 3G, 4G, 5G: wat is wat?

  • 1G: De eerste generatie voor mobiele communicatie. Deze generatie was nog analoog: datacommunicatie was nog niet mogelijk.
  • 2G: Het eerste digitale gsm-netwerk. Gebruikers kunnen op dit netwerk bellen, sms'jes versturen en met lage snelheid internetten.
  • 3G: Kan gebruikt worden voor bellen, sms'en en het versturen van grotere databestanden. Ook kunnen gebruikers hierop mobiel internetten met een hogere netwerksnelheid dan bij 2G.
  • 4G: Voornamelijk gericht op dataverkeer en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps.
  • 5G: De nieuwste technologie, die op het moment deels beschikbaar is. 5G moet uiteindelijk nog sneller mobiel internet bieden dan 4G. Met de huidige 5G-netwerken is het snelheidsverschil marginaal.

Klanten moeten overstappen naar 4G- of 5G-telefoon

Nieuwe telefoons maken vrijwel allemaal gebruik van de nieuwere netwerken 4G en 5G. T-Mobile heeft op zijn website een lijst gepubliceerd van mobiele telefoons die straks niet meer werken, omdat ze afhankelijk zijn van 2G. Meestal zijn dit telefoons met kleine schermpjes en fysieke toetsen, zoals de Nokia 3310, 6310i, alle toestellen van Sony Ericsson en verschillende modellen van Samsung.

Op momenten dat er geen 4G- of 5G-netwerk beschikbaar is, kunnen klanten van T-Mobile nog terugvallen op het 3G-netwerk. Als ook daarvan de verbinding wegvalt, bijvoorbeeld in het buitengebied, kan de verbinding wegvallen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er nog van het 2G-netwerk van T-Mobile gebruikmaken. Het bedrijf wordt niet specifieker dan "sommige klanten".

2G voor internet of things blijft nog even

T-Mobile faseert vanaf 1 juni alleen 2G uit voor mobiele telefoons. Daarnaast is er een 2G-netwerk voor andere apparaten. Het gaat om machine-to-machine-apparaten (M2M), die alleen van het 2G-netwerk gebruikmaken. Deze techniek vormt de basis van het inmiddels bekende internet of things waarmee apparaten verbonden zijn aan het internet (en elkaar). Onder meer slimme energiemeters kunnen van M2M gebruikmaken.

Het duurt nog even voordat T-Mobile met deze vorm van 2G stopt. Dat gebeurt pas over twee jaar, op 1 juni 2023. "Met name voor deze klantengroep vragen de nodige aanpassingen veel tijd en organisatie", zegt het bedrijf.

In Nederland zijn aanbieders hun netwerken op verschillende manieren aan het herinrichten om meer ruimte vrij te maken voor de nieuwste netwerken 4G en 5G. "T-Mobile kiest ervoor om de oudste techniek het eerst uit te faseren", zegt de woordvoerder. "Ook biedt het 3G-netwerk betere ondersteuning voor bellen dan 2G."

KPN en VodafoneZiggo stoppen eerder met 3G

VodafoneZiggo koos er vorig jaar juist voor om zijn 3G-netwerk uit te schakelen en het 2G-netwerk aan te houden, met name voor M2M-toepassingen. "Mocht er ergens onverhoopt geen 4G-dekking zijn, dan kunnen mobiele data alleen verstuurd worden via lage snelheid of via wifi", liet de woordvoerder destijds aan NU.nl weten.

KPN stopt eind maart 2022 met het 3G-netwerk, omdat "steeds minder mensen gebruikmaken van 3G en internetten via 4G". De frequenties voor 3G worden voor het 4G-netwerk gebruikt.

Ook KPN houdt zijn 2G-netwerk aan. Dat gebeurt tot ten minste april 2025. "Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor internet of things-diensten."

Aanpassing: Aanvankelijk schreef de provider dat toestellen die alleen met 2G werkten na 1 juni 2021 niet langer te gebruiken waren met een T-Mobile abonnement. Inmiddels is T-Mobile daar na publicatie van dit artikel op teruggekomen. De providersheeft zijn tekst op zijn website aangepast. T-Mobile zegt het 2G-netwerk af te bouwen en daardoor niet overal dekking te kunnen garanderen. Zolang er nog wel 2G-dekking is, kan de telefoon nog wel verbinden. Dit is ook in deze tekst genuanceerd. Het is niet duidelijk wanneer T-Mobile volledig stopt met zijn 2G-netwerk.

 

 

Bron: https://www.nu.nl/tech/6136675/t-mobile-schakelt-2g-netwerk-voor-telefoons-uit-dit-moet-je-weten.html

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, gebruik dan de zoekfunctie van de Community of stel je vraag in een nieuw topic.

1 reactie

  • Auteur
  • Slimmerik
  • 183 reacties
  • 26 juni 2021

KPN voorzag eind 2020 meer dan helft zendmasten van 5G en geüpgradede backhaul

De Nederlandse mobiele provider KPN had eind 2020 meer dan de helft van zijn antennelocaties voorzien van 5G. Bovendien heeft de provider de backhaul van zijn antennes tegelijk een upgrade gegeven, schrijft de provider in het eigen jaarverslag.

In totaal ging het eind 2020 om 2803 locaties waar antennes een 5G-signaal konden aanbieden, staat in het jaarverslag. Ter vergelijking: KPN heeft momenteel rond de 5000 locaties waar zendmasten 2G, 3G en 4G hebben, dus het gaat om meer dan de helft van de zendmastlocaties in Nederland. KPN hanteert daarbij een strategie om de masten per regio om te bouwen en daarbij begon de provider in de Randstad en in Noord-Brabant.

Tegelijk met het ombouwen van de zendmasten krijgt ook de backhaul een upgrade. Als er een bedrade verbinding ligt, gaat die van 1Gbit/s naar 10Gbit/s. Ook de straalverbindingen krijgen een upgrade. KPN gebruikt die als een bedrade verbinding niet goed mogelijk is. Die verbinding gaat bij de ombouw van 370Mbit/s naar 4Gbit/s. De upgrade is bedoeld om hogere snelheden voor gebruikers op 5G mogelijk te maken in de toekomst.

Volgens KPN heeft het ombouwen van de zendlocaties ook een gunstig effect op de prestaties van 4G: de gemiddelde snelheid zou met een derde omhoog gegaan zijn, meldt de provider. Vorig jaar september bleek uit eerste testen dat 5G bij alle providers niet sneller was dan 4G.

 

Bron: https://tweakers.net/nieuws/178362/kpn-voorzag-eind-2020-meer-dan-helft-zendmasten-van-5g-en-geupgradede-backhaul.html