Skip to main content

In 2017 hebben we de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Een voorwaarde daarvan is dat we gebruik gaan maken van een nieuwe techniek: DVB-T2. Deze techniek wordt ook in andere landen gebruikt en geeft de mogelijkheid om zenders in HD-kwaliteit door te geven. Wel betekent dit dat we onze zendmasten moeten ombouwen, en dat alle klanten een andere ontvanger nodig hebben. In dit topic vertellen we jullie meer over de nieuwe ontvanger en hoe we het omwisselen gaan aanpakken. Heb je daarna nog vragen, plaats een reactie. Voor elke regio die omging hebben we een extra topic met aanvullende informatie.

De omzetting van heel Nederland heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.
Aanvullende informatie omzetting Regio Noord [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 2 (Midden) en 2.1 (Friesland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 3 (Brabant, Zeeland) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 4 (Limburg) [Afgerond]
Aanvullende informatie omzetting Regio 5 (Holland en Utrecht) [Afgerond]
 

Digitenneveranderingen in het kort

Vanaf 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten de nieuwe ontvanger. Vanaf maart 2018 t/m zomer 2019 gaan we bij alle bestaande klanten de ontvanger(s) omwisselen. Gefaseerd per regio bouwen we in de tussentijd alle masten om. De eerste regio zal dan in het vierde kwartaal van 2018 DVB-T2 krijgen, de laatste in 2019. Hieronder een kaartje van de regio's. De laatste hiervan is op 9 juli succesvol omgezet.

81e5e2da-a077-43c7-a6ea-72d1af14b56e.png

 

Frequentiewijzigingen

Naast het overgaan naar een nieuwe techniek, verandert ook een deel van de frequenties. Dit is gedaan tussen 26 februari 2019 en 8 oktober 2019. Een overzicht van de huidige frequenties vind je hier.
Zoals je daar ziet veranderen we ook de terminologie een beetje. In plaats van bouquetten hebben we het nu over Nationale Transportstreams (NTS) en de Regionale Transportstream (RTS). RTS is wat voorheen bouquet 1 was, met de NPO en de regionale omroepen. NTS1 was bouquet 2, NTS2 was bouquet 3 etc..

 

Nieuwe Techniek

We gebruiken DVB-T2 MPEG 4 H.265 (HEVC). Met deze techniek kunnen we zenders in HD-kwaliteit (1080p) gaan doorgeven. De zenders die we al in HD-kwaliteit binnenkrijgen, geven we ook zo door. Lagere kwaliteit gaan we in ons uitzendcentrum upscalen (omzetten naar HD) en dan zo uitzenden.

 

De nieuwe ontvangers

We hebben voor de nieuwe Digitenne twee nieuwe ontvangers. Hiermee kun je zowel DVB-T als DVB-T2 ontvangen. In deze ontvangers zit géén losse smartcard meer. We gebruiken een CAS (Conditional Access System) nummer. Dit CAS-nummer zit ingebouwd in de ontvanger en is bij ons geactiveerd voor een abonnement. Hierdoor kun je alleen met deze ontvanger de abonnementszenders bekijken.
De eerste nieuwe ontvanger wordt gemaakt door ZTE en is de ZXV7200. Dit apparaat is 16,3 cm breed, 4,5 cm hoog (inclusief voetjes) en 11,5 cm diep. Reken er bij de diepte echter nog wel een cm of 2 bij als alle stekkers er in zitten.

 

b2ae9745-c17d-4fe1-96e7-4ef528e7214d.png

De voorkant van de ontvanger. Het display geeft zendernummers weer. De knoppen zijn voor Menu, Volume (x2) en Kanaal (x2) en een OK-knop voor het bevestigen van menuopties.

 

e75769ab-8676-4551-9886-38fe20b0cee1.png

De achterkant heeft de antenne-ingang, video- en audio-uitgangen, een HDMI-uitgang, de aansluiting voor de stroomkabel en een aan/uit knop. Je ziet daar ook een ethernet aansluiting. Die is niet in gebruik.

De tweede nieuwe ontvanger is de Rebox RBX2800. Dit apparaat is qua formaat vergelijkbaar aan de ZTE.

03d17d44-cb61-47a2-b931-0db8f67f5e59.jpg

De voorkant en bovenkant van de ontvanger. Het heeft een display dat net zo werkt als de ZTE. De knoppen zitten hier echter aan de bovenkant en niet aan de voorkant. De knoppen zijn voor Aan/Uit, Menu, Volume (2x) en Kanaal (2x).

 

519879a6-fb2c-48e3-8a9f-07b06ae4caba.png

De achterkant heeft antenne-ingang, HDMI-uitgang, en de aansluiting voor de stroomkabel. Deze ontvanger heeft niet, zoals de ZTE, tulpstekkerpoortjes, maar een 3,5mm jack. Een extra kabeltje om de SCART converter hierop aan te sluiten wordt meegeleverd. De aanwezige ethernet- en usb-poorten zijn niet in gebruik.

 

06aa1f7a-979e-46ff-9fa4-0c04e1edbca2.png

De software is op beide ontvangers hetzelfde. Het menu is standaard in het Nederlands. Je kunt deze echter ook instellen op Engels. Druk daarvoor, tijdens het kijken, achter elkaar op de rode, groene en blauwe knop op de afstandsbediening. Zie voor meer afbeeldingen van het menu, de los bijgevoegde afbeeldingen aan het eind van dit topic.

 

8fc42984-f4b1-4bed-9bd7-d4b52a15badf.jpg

 

De nieuwe insteekkaart

Perr 27-01-2022 is het mogelijk om een insteekkaart te nemen in plaats van een ontvanger. Zie daarvoor dit aparte topic Introductie van de Digitenne Insteekkaart (CI+ Module)

 

Het omwisselen van de apparatuur (voltooid)

Nieuwe klanten krijgen direct de nieuwe ontvanger geleverd. Bestaande klanten benaderen we gefaseerd voor een omwissel. We beginnen in maart 2018 met klanten met alleen huurtuners. Daarna klanten die alleen Digitenne van ons hebben met één kooptuner. Daarna klanten met een insteekkaart en tenslotte klanten met meerdere kooptuners of ontvanger met opnamefunctionaliteit.
Het is niet meer mogelijk om met een eigen gekochte tuner gebruik te maken van het abonnement. Als je alleen de NPO-kanalen en de regionale zender wilt zien, dan kun je nog wel een eigen tuner aanschaffen. Mits deze de gebruikte DVB-T2 techniek ondersteunt.
Zodra je aan de beurt bent krijg je van ons bericht. Dit doen we via e-mail en brief. De omruil kun je dan plannen via de servicetool op deze pagina. Log daar in met je klantnummer en de laatste drie cijfers van je rekeningnummer. Je krijgt dan een overzicht met al je tuners/insteekkaarten die bij ons bekend zijn. Per stuk kun je vervolgens kiezen of je ze wilt omwisselen, of uitzetten.
Als je nog geen bericht hebt gehad maar je wilt al wel graag omwisselen, of er is een probleem met je huidige ontvanger, dan kun je ook gebruik maken van de tool. Kom je er niet uit, of is er een probleem, klop bij ons aan, dan helpen we je verder. Dit kan door te reageren in dit topic (of een eigen topic aan te maken) of contact op te nemen via telefoon (0800-0402) of chat.

 

Veelgestelde vragen

Verandert er iets aan de prijs?
Een los Digitenne abonnement is €18 met daarbij één ontvanger inbegrepen. Aanvullende ontvangers (max. 3 per abonnement) zijn toe te voegen voor €5 per maand. Heb je Digitenne in combinatie met interactieve tv dan betaal je niet voor het abonnement maar alleen voor de ontvangers. Wel zul je meer gaan betalen als je nu kooptuners hebt en deze omwisselt voor de nieuwe ontvanger. Je gaat dan huur betalen.

Kan ik ook opnemen met de nieuwe ontvanger?
Nee. De ontvanger heeft wel een usb-poort aan de zijkant en er zitten opnameknoppen op de afstandsbediening, maar deze werken niet.

Komen er ook zenders bij?
Nee. Het aantal zenders blijft gelijk. Hier vind je een zenderlijst. Mochten we onverhoopt toch willen gaan uitbreiden in zenderaantal, dan zal dit pas zijn nadat de omschakeling naar DVB-T-2 voltooid is in 2019. Wel zijn er, na de omschakeling, voor iedereen twee regionale zenders beschikbaar. Welke dat zijn zie je in dit overzicht.

25db343b-a0ea-408d-aba2-318fdd68a333.png



Kan ik de zenderlijst aanpassen/zenders verbergen?
Ja dit kan. In het menu kun je de bestaande zenders van plaats veranderen. Ook kun je zenders verbergen of vergrendelen. Verbergen zorgt ervoor dat je de zender helemaal niet meer ziet, ook niet in de (mini)gids. Vergrendelen zorgt dat je een pincode moet invoeren tijdens het zappen ernaartoe. Deze pincode kun je in het menu ook zelf instellen. Daarnaast kun je ook een Kinderslot activeren, dit vergrendelt zenders gebaseerd op Kijkwijzer indicaties. Bij de Rebox is het op dit moment nog zo dat aanpassingen in je zenderlijst niet worden onthouden als je de ontvanger stroomloos maakt. Stand by is geen probleem. Dit wordt in een volgende softwareupdate verholpen.

Wat zit er in het pakket meegeleverd?
In het pakket zit de nieuwe ontvanger, de stroomkabel, de afstandsbediening met batterijen en een HDMI-kabel. Let er op dat je wel je huidige antenne behoudt! Bij omwisselen leveren we ook nog een SCART verloopkabel mee. Voor nieuwe klanten wordt dat niet standaard gedaan. Wel krijgen zij een code om in onze webshop een gratis verloopkabel te bestellen. Heb je verder een langere antennekabel nodig, dan wordt daarvoor ook een code meegeleverd. Je kunt daarmee in de webshop een verlengkabel bestellen.

Hoe sluit ik de ontvanger aan op mijn tv?
Dit gaat op een vergelijkbare manier als met de oude ontvanger. Steek de stroomkabel in de ontvanger en in het stopcontact. Gebruik vervolgens de HDMI-kabel om de ontvanger met je tv te verbinden. Kies voor zenders zoeken en dan regionaal zoeken. De zenders worden dan toegevoegd. Je kunt vervolgens de antenne wizard gebruiken om de beste ontvangst te bepalen. Heeft je tv geen HDMI-ingang, dan kun je een SCART-verloopkabel gebruiken. Let er hierbij op dat je bij sommige tv's deze dan handmatig op het juiste invoerkanaal moet zetten. De ontvanger wordt geactiveerd geleverd. Zodra de zenders zijn toegevoegd kun je dan ook kijken 🙂 Hieronder in de bijlagen enkele afbeeldingen van de menu's. Te weten: abonnementstatusscherm, drie schermen van de antennewizard/zenders zoeken, fabrieksinstellingen reset, de zenderlijst en een afstandsbediening op groter formaat :)

Laatste update: 1-02-2022

Wat betreft aantal bouquetten, voor zover ik weet blijft het aantal gelijk en veranderen er alleen frequenties. Ik check dat nog even met de Digitenneman 🙂
Staat dat niet in mijn eerder genoemde link? Of geeft dat nog niet voldoende info?



http://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=RTS-BOUQUET1-DRENTHE&pid=740&live=11&sec=0&lang=en




Niet het aantal kanalen stereo of 5.1. Maar gezien de lage bitrate van 96 kbps verwacht ik stereo. Staat AC3 maar dat kan opzich ook nog steeds stereo zijn.



Er mist daar trouwen een mux, staat geen Nickelodeon bij.
Geluid is stereo. Zie 2de screenshot Noordzee hier: KLIKKERDEKLIK .
Wat betreft aantal bouquetten, dat blijft gewoon 5. Het enige verschil is dat we via DVB-T2 in bouquet 1 twee regionale zenders meesturen in plaats van een.
Dat is goed nieuws. 👍🏼



Ik had overigens niet anders verwacht. Want om alle Betaal-TV zenders te spreiden over één bouquet minder zou niet goed zijn voor de beeldkwaliteit.
KPN is dan wel geen JoyNEE, maar ik vroeg mij af, worden de zenders DVB-T2 zenders na overgang enkele dagen ongecodeerd uitgezonden ter preview net als bij JoyNEE of staan de zenders meteen op slot?
In Drenthe waren ze meteen gecodeerd.
Nee. Meteen gecodeerd.

Wel worden de KPN ontvangers verzonden met één week gebruik zonder dat naar het CAS ID wordt gekeken. Vandaar dat men dus na een week hier komt indien dat niet goed is. Dan hebben ze na één week ineens alleen NPO.
Eigenlijk wel slecht dan, juist het hele aanbod kunnen zien kan goede reclame zijn, uiteindelijk een abo te nemen. Geld hier nog wel een zichtermijn?
Hoe zit het nou precies met de omruilactie van de digitennes

klopt dat als je nu 6 inruilt voor de nieuwe , je dan 10 euro in de maand duurder uit bent?

Waarom? heb er niet om gevraagd, alle eigen gekochte (opneem)digitennes kan ik weg doen, kan geen kaarten meer wisselen in verschillende tv's en ook geen NPO 1,2,3 ontvangen zonder abonnement. Maar toch wordt het duurder????????
Waarom? heb er niet om gevraagd, alle eigen gekochte (opneem)digitennes kan ik weg doen

Wegens het niet opnemen heb ik mijn abo (liep vanaf de start) opgezegd.



geen NPO 1,2,3 ontvangen zonder abonnement.

NPO + 2 x regionaal is ongecodeerd, zo ontvang ik dat op mijn gekochte ontvanger.
@goeiedag :



In deze draad wordt de hele omwisselprocedure uitgebreid besproken. Het abonnement blijft 15,50 per maand kosten, dat is inclusief het huren van één ontvanger. Elke extra ontvanger kost vijf euro per maand. (max. drie)



Er zijn via de website amazon.de FTA-ontvangers te koop waarmee je gratis kan blijven kijken naar NPO 1/2/3 en twee regionale zenders. Deze ontvangers kosten ongeveer dertig euro. Er zijn ook ontvangers waarmee je kan opnemen van (alleen) deze zenders. Deze ontvangers zijn te koop vanaf ongeveer 60 euro.



Voor jou is mogelijk een situatie te creeren waarbij je een aantal ontvangers van Digitenne gaat huren waarmee je kunt blijven kijken naar het totale aanbod van alle betaal-TV zenders. Dit kan je dan aanvullen met FTA-ontvangers voor het kijken naar de NPO en het opnemen van NPO.
@goeiedag :

Voor jou is mogelijk een situatie te creeren waarbij je een aantal ontvangers van Digitenne gaat huren waarmee je kunt blijven kijken naar het totale aanbod van alle betaal-TV zenders. Dit kan je dan aanvullen met FTA-ontvangers voor het kijken naar de NPO en het opnemen van NPO.




Het steeds moeten switchen tussen 2 apparaten lijkt me compleet onwerkbaar maar het kan wel inderdaad....
Eigenlijk wel slecht dan, juist het hele aanbod kunnen zien kan goede reclame zijn, uiteindelijk een abo te nemen.

En hoe zou je dat willen doen dan?
Lees je niet? Door het aanbod enkele dagen ongecodeerd aan te bieden ter preview.
adam88,



Wat jij wilt, is eigenlijk zinloos. De reden is dat de Digitenne-ontvangers alleen aan abonnee's verstuurd worden. Die kunnen dus al naar alle zenders kijken.



Het nieuwe systeem werkt met een toegangssysteem op afstand, Je krijgt ongeveer een week de tijd om jouw ontvanger aan te sluiten. Via het uitzenden van een code wordt het abonnement via jouw ontvanger op JA gezet. Is een heel ander principe dan de smartcards die voorheen gebruikt werden.


Eigenlijk wel slecht dan, juist het hele aanbod kunnen zien kan goede reclame zijn, uiteindelijk een abo te nemen.En hoe zou je dat willen doen dan?




De enige manier is om het aanbod gedurende een bepaalde periode op FTA te zetten. Dan zouden ook kijkers met een FTA-ontvanger naar de betaal-TV zenders kunnen kijken. Ik geloof niet dat dit zomer gaat gebeuren. Is in het verleden ook niet regelmatig gebeurd.
Ik denk dat de meesten zenders als RTL 4, SBS 6, Discovery e.d. al eens bij kennissen/vrienden/familie hebben gezien.



https://www.totaaltv.nl/nieuws/digitenne-na-storing-weer-gecodeerd/
Nog even ever de rolkrant, wanneer is die nu? Ik heb hem vooralsnog alleen om Disndag avond gezien en enkel op Nederland 1.
Die is inderdaad alleen op NPO 1. En om 08:30 u. en 20:30 u. En hoelang dan weet ik niet, denk ca. 10 minuten ofzo.
Mist wel een beetje doel na mijn gevoel, ze kunnen het beter vaker doen en kort.

Op deze manier is het vooral irritant.

En natuurlijk op alle FTA zenders en niet alleen NPO 1.
Mist wel een beetje doel na mijn gevoel, ze kunnen het beter vaker doen en kort.

Op deze manier is het vooral irritant.

En natuurlijk op alle FTA zenders en niet alleen NPO 1.


Dan loopt het weer klachten dat men die ticker uit wil hebben. Er is namelijk geen alternatief, zoals bij kanalen op de satelliet die naast elkaar lopen gedurende korte periode.

Tv-kijken op de camping

Veel klanten gebruiken Digitenne om tv te kijken op de camping of in een vakantiehuisje.

Bij Interactieve TV krijg je gratis iTV Online. Hiermee kijk je tv op je laptop, tablet of smartphone zonder dat je hier extra voor hoeft te betalen.



Deze tekst vond ik op de KPN -site. Dit is misleidend. TV online gaat uit van een snelle wifi verbinding.

Die heb je niet altijd op een camping zeker niet in het hoogseizoen, Of je kijkt via 3G 4G. Maar dan moet je wel een ongelimiteerde data bundel hebben. Dat moet KPN toch ook weten ! Waarom staat dit zo op de site ???


Tv-kijken op de camping

Veel klanten gebruiken Digitenne om tv te kijken op de camping of in een vakantiehuisje.

Bij Interactieve TV krijg je gratis iTV Online. Hiermee kijk je tv op je laptop, tablet of smartphone zonder dat je hier extra voor hoeft te betalen.



Deze tekst vond ik op de KPN -site. Dit is misleidend. TV online gaat uit van een snelle wifi verbinding.

Die heb je niet altijd op een camping zeker niet in het hoogseizoen, Of je kijkt via 3G 4G. Maar dan moet je wel een ongelimiteerde data bundel hebben. Dat moet KPN toch ook weten ! Waarom staat dit zo op de site ???


Wat is er misleidend aan? Om Interactieve tv te kunnen kijken heb je altijd een internet abonnement nodig en heb je thuis dus ook wifi. Met dit abonnement kan je ook gebruik maken van ITV online en de itv app. Als je buiten bereik van je eigen wifi bent zal je dus altijd een alternatieve internet bron moeten hebben, wifi of 4G, dat lijkt me toch wel logisch. De meeste campings hebben tegenwoordig wel een wifi verbinding.

Daarnaast kan je ook gratis, dan wel tegen huurprijs van 5 euro per maand, Digitenne afnemen. Dan is er geen sprake van een wifi/4G verbinding maar zijn de zenders uit de lucht te ontvangen.
Ik kijk op twee plaatsen TV met Digitenne. Een van die plaatsen is mijn stacaravan. Digitenne is TV via de ether. De suggestie dan online TV daarvoor een vervanger is is niet juist. Voor online tv heb je ten eerste geen TV toestel nodig maar een PC (of smart TV) en bij afwezigheid van WiFi een 4G (onbeperkt data abonnement) Dat kan natuurlijk maar kost een vermogen.

Waar kan ik op de KPN site overigens vinden dat ik Digitenne gratis (m.u.v. tunerhuur) kan afnemen ?